Az állam egyre kíváncsibb a magyarok Google-fiókjaira

2016 október 22., szombat 7:49
144

Néha érdemes böngészgeti a Google Átláthatósági jelentését. Ebben országra lebontva meg lehet nézni egy csomó adatot, például azt is, hogy egy adott állam hatóságaitól mennyi kérelem érkezik a Google-höz arra vonatkozóan, hogy a cég adjon ki adatokat néhány felhasználójáról.

A Magyarországról szóló adatokból látszik, hogy idén minden eddiginél többet kíváncsiskodott a magyar állam. Júniusig 166 kérelemmel összesen 218 felhasználó adataiba szeretett volna belenézni.

Ehhez képest 2015 második félévében is csak 67 felhasználó érdekelte a magyar hatóságokat, így fél év alatt több mint 300 százalékos a növekedés.

Pintér Sándor belügyminiszter legszebbre retusált fotója a rendőrség oldaláról Fotó: police.hu

Valószínűtlen, hogy ezt a bővülést teljes egészében az magyarázza, hogy egyre több magyar válik Google-felhasználóvá, hiszen ezen a téren a bővülés az utóbbi két félévben messze nem volt ilyen ütemű. Sokkal valószínűbb, hogy tényleg a magyar állam válik egyre kíváncsibbá.

Öröm az ürömben, hogy a jelentés szerint a Google még soha egyetlen ilyen magyar hatósági kérelmet sem teljesített. (A jelentést itt lehet megtalálni.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt