Az állam egyre kíváncsibb a magyarok Google-fiókjaira

bűnügy
2016 október 22., 07:49
comments 143

Néha érdemes böngészgeti a Google Átláthatósági jelentését. Ebben országra lebontva meg lehet nézni egy csomó adatot, például azt is, hogy egy adott állam hatóságaitól mennyi kérelem érkezik a Google-höz arra vonatkozóan, hogy a cég adjon ki adatokat néhány felhasználójáról.

A Magyarországról szóló adatokból látszik, hogy idén minden eddiginél többet kíváncsiskodott a magyar állam. Júniusig 166 kérelemmel összesen 218 felhasználó adataiba szeretett volna belenézni.

Ehhez képest 2015 második félévében is csak 67 felhasználó érdekelte a magyar hatóságokat, így fél év alatt több mint 300 százalékos a növekedés.

photo_camera Pintér Sándor belügyminiszter legszebbre retusált fotója a rendőrség oldaláról

Valószínűtlen, hogy ezt a bővülést teljes egészében az magyarázza, hogy egyre több magyar válik Google-felhasználóvá, hiszen ezen a téren a bővülés az utóbbi két félévben messze nem volt ilyen ütemű. Sokkal valószínűbb, hogy tényleg a magyar állam válik egyre kíváncsibbá.

Öröm az ürömben, hogy a jelentés szerint a Google még soha egyetlen ilyen magyar hatósági kérelmet sem teljesített. (A jelentést itt lehet megtalálni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.