Az oroszok szerint nem bekérették, csak beszélgetni hívták meg az orosz nagykövetet, a Külügyminisztérium szerint viszont igenis bekérették

POLITIKA
2016 október 26., 13:41
comments 127

Orosz nagykövet: Nem kérettek be

Irina Zvonova, a magyarországi orosz nagykövetség szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta: Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a KKM-ben folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át, és tiltakozást sem jelentett be.

A szóvivő szerint a nagykövetet késő este hívták be a KKM-be, miután az orosz állami televízióban a forradalom 60. évfordulójával kapcsolatban kifogásolható kijelentések hangzottak el 1956-ról. A forradalom kitörését CIA-s akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak nevezte, és a propagandába még egy MSZP-s politikus is beszállt. (Az oroszok 1956-os paranoiájáról hosszabban is írtunk.)

Az orosz szóvivő szerint „a magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg”, és „nem volt sem jegyzék, sem tiltakozás”, csak egyszerű beszélgetés.

Az orosz nagykövet kifejtette a hivatalos álláspontot, és felhívta a figyelmet arra, hogy:

„Oroszországban a tömegtájékoztatási eszközök szabadon sugároznak, az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek.”

Külügyminisztérium: De, bekérettük

A KKM, miután az orosz állami televízióban az 1956-os forradalom emlékét meggyalázó állítások hangzottak el, kedden közölte, hogy bekérették Oroszország budapesti nagykövetét, és a találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről.

Az orosz szóvivő szavaira pedig így reagált a Külügyminisztérium:

„Lehet csűrni-csavarni, lehet nagyhatalmi értelmezéseket használni, ettől még a tény tény marad: Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, hogy elmondják, senkitől sem fogadjuk el, hogy megalázza az 56-os hősök emlékét.”

Arról nem szólnak, volt-e jegyzék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt