Százezreket keres a falujának a mémmé vált kisfiú

külföld
2016 október 28., 03:22
comments 29

Carlos Cortes fotós azért ment 2015-ben Ghánába, hogy dokumentumfilmet forgasson egy Solomon Adufah nevű művészről, aki több éves amerikai tartózkodása után tért vissza a hazájába, mert eldöntötte, hogy Ghánában fog művészeti tárgyakat oktatni.

Cortes csinál egy rakás képet a ghánai tartózkodása alatt, és a legtöbbet fel is töltötte az Instagramra.

Volt egy képe egy Jake nevű, akkor 4 éves kisgyerekről. Ez:


A fotó hamar terjedni kezdett az Instagramon, aztán egyre több helyen osztogatták az emberek. A legtöbben azért, mert nagyon aranyos a kisfiú, mert mert olyan komolyan néz. Többen úgy tekintettek rá, mint az új Grumpy Catre, mások morcos autóoktatóhoz vagy rosszallóan néző biztonsági őrhöz hasonlították.

Jake-ből hamarosan egészen komoly mém lett anélkül, hogy ő maga bármit is tudott volna erről.

A fotós először azt hitte, hogy az internetezők gúnyt űznek a kisfiúból, ezért egy ideig válaszra sem méltatta a kép sikerét, inkább csak várta, amíg elmúlik a lelkesedés. De aztán rájött, hogy ezt a frissen jött ismertséget talán értelmes célokra is fel lehetne használni, ezért indított egy forrásgyűjtő kampányt, amiben 20 ezer dollárt akar összeszedni az iskolának, ahol Jake tanul.

A kisfiú egy nagyon kicsi, elzárt faluban él, és az iskolájának sokszor még az is komoly gondot okoz, hogy írószerszámokat szerezzen.

A kampányban azonban egyetlen nap alatt sikerült összegyűjteni a 20 ezer dolláros cél több mint negyedét, 5400 dollárt. Már ez is bőven több, mint másfél millió forint, de az adakozás eddigi sebessége alapján hamar összejön a 20 ezer dollár is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt