Hónapokig figyelte a montréali rendőrség egy kanadai újságíró telefonját, hogy leleplezzék a forrásait

Hatalmas botrány tört ki Kanadában, miután kiderült, hogy a montréali rendőrség hónapokig figyelte egy helyi újságíró, Patrick Lagacé telefonadatait. A megfigyelés során a La Presse című lap munkatársának beszélgetésit, smseit de még az iPhone-ja helyadatait is követték a rendőrök.

2016-ban a bíróság összesen 24 olyan végzést állított ki, amikben a rendőrség egyik speciális egységének kérésére engedélyezték az újságíró megfigyelését. Lagacé azt mondta, tudja, hogy a világ minden pontján fordulnak hasonló kérésekkel bírókhoz, de reméli, hogy azok legtöbbször visszautasítják ezeket, ugyanis szerint otromba dolog újságírók után kémkedni.

A montréali rendőrség Lagacé közelmúltbéli cikkeinek forrásait akarta azonosítani. A rendőrségnek az a speciális egysége végezte az újságíró megfigyelését, amelyik a rendőrségen belüli törvénysértéseket hivatott feltárni. Ez a különleges egység a nyáron letartóztatott 5 nyomozót, azzal a váddal, hogy bandaleszámolásokkal és drogügyekkel kapcsolatban bizonyítékokat hamisítottak.

A megfigyelések során kiderült, hogy Lagacé az egyik ilyen rendőrtiszttel egészen biztosan kapcsolatot tartott.

A rendőrség állítja, hogy az újságíró sosem volt célpont, csupán a rendőrtisztek ellen nyomoztak, az újságíró megfigyelése pedig a foglalkozásától függetlenül merült fel, mint olyan emberé, aki kapcsolatot tarthat az egyik gyanúba keveredett rendőrrel.

Montréal alkonyatkor (Forrás: Wikipédia By Diliff - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0)

Helyi ellenzékiek a városi rendőrfőnök lemondását követelik a megfigyelési botrány miatt. Az újságíró szempontjából természetesen ez az ügy azért nagyon kényes, mert a világon minden újságíró komoly gondot fordít (vagy legalább kéne fordítania) a forrásainak védelmére, több esetben ugyanis a forrásoknak is komoly gondjuk lehet abból, ha kiderül, hogy újságíróval tartanak kapcsolatot. (Montreal Gazette)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.