Beszólt az oroszoknak a bolgár elnök

külföld
2016 november 04., 16:49
comments 81

Vasárnap köztársaságielnök-választást tartanak Bulgáriában, és ennek kapcsán adott interjút Roszen Plevneliev, a jelenlegi jobboldali elnök a BBC-nek. Az interjúban többször előjött Oroszország és a nyugat szembenállása, és bár Bulgáriában a Plevnelievvel nagyjából egy platformon lévő Boriszov-kormány az utóbbi hónapokban nagyon finoman egyensúlyozott az orosz, amerikai, török és EU-s érdekek között, az elnök most nagyon élesen kikelt a Kreml ellen.

Plevneliev szerint korai új hidegháborúról beszélni, az viszont biztos, hogy ez a „hidegbéke” korszaka Oroszország és a nyugat között. Az elnök szerint Oroszország célja ebben a konfliktusban Európa meggyengítése és az unió destablilizálása. Erre pedig terve is van Putyinnak, az ő parancsait követi az orosz propagandagépezet és az uniós tagállamokban orosz támogatást élvező szélsőjobboldali pártok és mozgalmak is. Ebben a hatalmi játszmában pedig a Kreml függőségi viszonyba taszítaná a számára még elérhető EU-tagokat.

Áder János és Roszen Plevneliev köztársasági elnökök beszélgetnek. Fotó: MTI/Kovács Attila
photo_camera Áder János és Roszen Plevneliev köztársasági elnökök beszélgetnek. Fotó: MTI/Kovács Attila

Plevneliev ezért sajnálja a Brexitet is, hiszen az gyengítai az EU-t így pedig jobb helyzetbe hozza az oroszokat.

Az elnök egyébként nem indul a választáson, januárban, egy ciklus után távozik a posztjáról. Ő volt az első olyan elnök Bulgáriában, akinek nem volt kommunista múltja. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.