Elkaszálták a Rolling Stone magazint a Virginiai Egyetem elleni nemierőszak-perben

Média
2016 november 04., 19:50
comments 104

Az amerikai Rolling Stone magazin 2014. november 19-i számában megjelent egy A Rape on Campus című cikk, ami a Virginiai Egyetemen történt brutális nemi erőszakot mutatott be.

A gond csak az volt vele, hogy nem volt igaz.

Sabrina Rubin Erdely cikkében egy Jackie-nek nevezett diáklány vall arról, hogy heten erőszakolták meg az egyetem Fi Kappa Pszi nevű diáktársasága egyik bulijában. A riport a lány beszámolói alapján hosszasan részletezi azt is, ahogyan a diákkör megpróbálta eltussolni az esetet.

Ezzel az oldallal nyitott a cikk a nyomtatott Rolling Stone-ban. Az írás eredeti formájában már nem elérhető.
photo_camera Ezzel az oldallal nyitott a cikk a nyomtatott Rolling Stone-ban. Az írás eredeti formájában már nem elérhető.

Később azonban kiderült, hogy a Rolling Stone forrása nem mondott igazat, az újságírónő és a szerkesztői pedig sorozatos szakmai hibákat követtek el, így jelenhetett meg a cikk. Az írás persze hatalmas port kavart, a sztroi bejárta a teljes amerikai médiát, lejáratva ezzel a Virginiai Egyetemet.

Az egyetem és a Fi Kappa Pszi diáktársaság is beperelte a Rolling Stone-t, 25 millió dollárt követeltek az okozott károkért. Ezek a károk pedig jelentősek voltak, a komoly múltú Fi Kappa Pszi teljesen tönkrement a botrányban, hiszen a cikk megjelenése után nemzetközi gyűlölet céltábláivá váltak, és nem sokkal később fel is függesztették a tevékenységüket.

Most egy amerikai szövetségi bíróság kimondta, hogy

a Rolling Stone, a magazin kiadója és Sabrina Rubin Erdely igenis felelősek az okozott károkért.

Ezt azt jelenti, hogy minden, velük szemben a cikk miatt indított kárigény jogos, igaz, a bíróság még nem számította ki a magazinnal szemben támasztott teljes kárigényt, és arról sem döntött, hogy ebből mennyit ítélhet meg a károsultaknak.

És nem a Virginiai Egyetem 25 milliós követelése az egyetlen követelés, Nicole Eramo, az egyetem egyik korábbi vezetője maga is 7,85 millió dollárt követel, amiért a cikkben a botrány eltussolásában kulcsszerepet játszó főgonosznak állították be. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.