Bármit is mondjon Rétvári Bence, nem Orbánék miatt kevesebb az abortusz

POLITIKA
2016 november 14., 16:33
comments 95

A KDNP-s Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy jobbikos kérdésre válaszolt a parlamentben, és azt találta mondani, hogy

mióta Orbán Viktor kormányoz, negyedével csökkent az abortuszok száma.

Válaszában egészen pontosan ez szerepelt: „Fontos kiemelni, hogy az elmúlt öt évben – 2010 és 2015 között – a terhességmegszakítások száma 22,9 százalékkal, vagyis 9273-mal csökkent Magyarországon, 2016 első negyedévében pedig további 4,1 százalékkal. Ezek tényadatok, és mutatják a kormányzati intézkedések számottevő eredményeit.”

Rétvári szerint a változás oka, hogy a Fidesz átalakította a családtámogatási rendszert, hogy az erkölcs- és hittanórákon a családi életre is nevelnek az iskolák, hogy a kormányban volt két magzatvédelemről szóló plakátkampánya, és hogy jobban támogatják az örökbefogadást.

Az államtitkár csak azt felejtette el megjegyezni, hogy az abortuszok számának csökkenése az Orbán-kormánytól függetlenül is régóta megfigyelhető tendencia Magyarországon.

A csökkenés két évet leszámítva folyamatos, legutoljára 2008-ban volt enyhe emelkedés. De a 2010 és 15 közötti csökkenés nagyságrendileg kb. pont akkora, mint a 2002 és 2007 közötti csökkenés volt, ami meg ugye Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt történt.

Az abortuszok csökkenésének legfontosabb oka egyébként az, hogy egyre kevesebb a szülőképes korú nő Magyarországon. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.