Erdogan az EU helyett inkább Oroszországgal és Kínával barátkozna tovább

külföld
2016 november 20., 13:53
comments 225

Törökország uniós tagságának van alternatívája, nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan a Hürriyetnek. A török elnök azzal számol, hogy ha befuccsolnak az uniós csatlakozási tárgyalások, akkor inkább Oroszországgal és Kínával barátkoznának tovább.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Isztambulban - Fotó: AFP/Ozan Kose
photo_camera Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Isztambulban - Fotó: AFP/Ozan Kose

Erdogan azt sem tartja kizártnak, hogy Törökország csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), amelynek Kínán kívül még Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a tagja. Hozzátette, hogy erről már tárgyalnak Putyinnal.

A török elnök nemrég azt is felvetette, hogy népszavazást tartanának az uniós csatlakozási tárgyalások megszakításáról. Erdogan a CBS-nek adott interjújában az amerikaiak szíriai szerepvállalásáról azt mondta, hogy nagyot csalódott bennük. Szerinte Barack Obama és Joe Biden nem vették elég komolyan ezt a témát, ami őt rendkívül dühíti.

A török hadsereg Észak-Szíriában nem csak az Iszlám Állam ellen, hanem a kurd YPG ellen is harcol, ami közben az Egyesült Államok támogatását élvezi. Ezt lehet az a körülmény, ami a török elnök szemét szúrja. (SZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.