Erdogan az EU helyett inkább Oroszországgal és Kínával barátkozna tovább

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Törökország uniós tagságának van alternatívája, nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan a Hürriyetnek. A török elnök azzal számol, hogy ha befuccsolnak az uniós csatlakozási tárgyalások, akkor inkább Oroszországgal és Kínával barátkoznának tovább.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Isztambulban - Fotó: AFP/Ozan Kose

Erdogan azt sem tartja kizártnak, hogy Törökország csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), amelynek Kínán kívül még Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a tagja. Hozzátette, hogy erről már tárgyalnak Putyinnal.

A török elnök nemrég azt is felvetette, hogy népszavazást tartanának az uniós csatlakozási tárgyalások megszakításáról. Erdogan a CBS-nek adott interjújában az amerikaiak szíriai szerepvállalásáról azt mondta, hogy nagyot csalódott bennük. Szerinte Barack Obama és Joe Biden nem vették elég komolyan ezt a témát, ami őt rendkívül dühíti.

A török hadsereg Észak-Szíriában nem csak az Iszlám Állam ellen, hanem a kurd YPG ellen is harcol, ami közben az Egyesült Államok támogatását élvezi. Ezt lehet az a körülmény, ami a török elnök szemét szúrja. (SZ)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.