Kollégiumi szobákkal készül Budapest az olimpiára

Fürjes Balázs Tarlós István főpolgármestert győzködi épp a tervekről. MTI Fotó: Máthé Zoltán

200 milliárd forint értékű kollégiumfejlesztési csomagról tárgyal a kormány a 2024-es olimpiai rendezésre való felkészülés jegyében. Ez összesen 7000 új vagy felújított kollégiumi szobát jelentene, és Fürjes Balázs olimpiaügyi kormánybiztos szerint megoldást jelenthetne a szálláshelyek hiányára, amit a magyar pályázat egyik gyenge pontjának tartanak.

Fürjes a Portfolio egy keddi tematikus konferenciáján beszélt erről. Szerinte akkor van a magyar fővárosnak igazi esélye, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tényleg belevág a reformtervbe, és kisebb-közepes városoknak adja a rendezés jogát.

Nála csak Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adótanácsadási és jogi üzletágvezetője volt optimistább: szerinte akkor is bele kell vágni a budapesti infrastruktúra-fejlesztésekbe, ha esetleg nem nyerünk, mert úgy legalább lesz mivel nekivágni a 2028-as pályázatnak. Az OTP Ingatlanz Zrt.-t vezető Ádány Tamás szerint a pesti rozsdaövezetek fejlesztésére is nagy lehetőség lenne a Budapest 2024.

Az építőipar jól járna, de a lakók nem annyira: Londonban is az volt a tapasztalat, hogy a fejlesztések miatt, a játékok előtti öt-hét évben minden felújítási munka vagy lakásépítés megdrágul a szakemberek hiánya miatt, de ennyi áldozatra alighanem minden fővárosi és nem fővárosi magyar kész lenne, ha 2024-ben tényleg Budapest lehetne a világ közepe néhány hétig. (Világgazdaság)