Annyi mindent írt a sajtó Pharaonról, hogy az ügyészség teljesen belezavarodott, ezért inkább nem is nyomoznak

bűnügy
2016 december 1., 9:55
comments 150

Tényi István feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, mert szerinte felmerül a gyanú, hogy a magyar hatóságok nem jártak el jogszerűen Ghaith Pharaon szaúdi üzletember Magyarországra engedésekor. Hibázhattak abban, hogy nem vettek Pharaontól ujjlenyomatot a letelepedési engedély kiállításakor, és hogy annak ellenére adtak neki vízumot, hogy az Interpol és az FBI is körözte. (Igaz, a kormány igyekezett ebben az amerikaiakra tolni a felelősséget, azt ismételgetve, hogy az amerikaiak nem szóltak, hogy le kellene tartóztatni Pharaont. De ez hibás hozzáállás, hiszen a körözés alapján a magyar hatóságok maguktól is letartóztathatták volna a szaúdit.)

Az ügyészség először átküldte Tényi feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF), mert a feljelentés alapján gyanú merült fel Lázár Jánossal és Orbán Viktorral szemben is, ők pedig mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselők, akikkel szemben csak a KNYF nyomozhat.

A KNYF viszont elutasította a feljelentést.

Az indoklásukban azt írták, hogy Tényi feljelentése ugyan hivatkozott egy rakás olyan sajtóhírre, amik alapján mulaszthattak a magyar hatóságok, de ezzel ellentétes sajtóhírek is megjelentek, úgyhogy nem elegendő a gyanú a nyomozás megindításához.

Az ügyészség szerint tehát például ha egy magyar lap megírja, hogy Orbán Viktor közvagyont lop, de egy másik lap megírja, hogy nem lop, akkor az már nem elegendő gyanú a nyomozás megindítására.

Ugyanakkor az ügyészség is elismeri, hogy a Pharaon-ügyben vannak jelek, amik szerint nem volt minden törvényes. Ezzel zárják az indoklásukat:

Hogy bűncselekmény történt, az tehát csak feltételezés, ami megkérdőjeleződött. Ennyi. Kész, nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak, kérem.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt