Putyin szerint a művészet inkább ne legyen megosztó, és akkor nem lesz Oroszországban a Charlie Hebdóhoz hasonló tragédia

külföld
2016 december 03., 07:59
comments 128

Vlagyimir Putyin pénteken Szentpéterváron hosszan beszélt az orosz média és a művészet helyzetéről meg az alkotók biztonságáról. Azt mondta, az orosz hatóságok igyekeznek minden erejükkel megakadályozni, hogy Oroszországban is olyan tragédiák történjenek, mint amilyen 2015. Párizsban, ahol terroristák mészárolták le a Charlie Hebdo című hetilap munkatársait az újság szerkesztőségében.

De az orosz elnök szerint az alkotóknak is vigyázniuk kell, ugyanis „a veszély és a kreatív szabadság között nagyon szűk a határ”. Azért Putyin azt tanácsolta, hogy a művészeknek is körültekintően kell eljárniuk, és

nem szabad megosztaniuk a társadalmat, vagy provokálni a minden vallási irányzaton belül jelen lévő szélsőséges csoportokat.

Putyin szerint a Charlie Hebdónál is ez történt: szélsőséges iszlamisták provokációnak vették a lap karikatúráit, ezért akcióba léptek. „A kérdés, hogy a rajzolóknak valóban szükséges volt-e sértegetniük az iszlámot” - így az elnök.

Putyin arról is beszélt, hogy az orosz hatóságok is ilyen szempontból ítélhetnek kockázatosnak egy-egy alkotást, és

ebben az esetben lépni is fognak, mert nem akarják, hogy ugyanaz történhessen Oroszországban, ami Párizsban történt.

Azt nem mondta ki, hogy ez lényegében cenzúrát jelent, de a szavaiból nagyon így tűnik. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.