Maduro szerint földhöz vágták külügyminiszterét a biztonsági őrök, mert megpróbált bejutni egy Mercosur-ülésre

külföld
2016 december 15., 05:32
comments 7

Földhöz vágták a venezuelai külügyminiszterasszonyt az argentin hatóságok, miután a tárcavezető megpróbált bejutni a Buenos Airesben ülésező Dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur miniszteri ülésére - állította helyi idő szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Venezuela Mercosur-tagságát felfüggesztették, részben arra hivatkozva, hogy a baloldali, caracasi kormány nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Maduro szerint viszont ez a lépés indokolatlan, és puccsal ér fel, ezért mégis elküldte külügyminiszterét a soron következő Mercosur-ülésre.

Nicolas Maduro (Fotó: Juan Barreto / AFP)
photo_camera Nicolas Maduro (Fotó: Juan Barreto / AFP)

A Buenos Airesben készült felvételeken az látszik, hogy Delcy Rodríguez venezuelai külügyminiszter dulakodik a biztonságiakkal, de olyasmi nem látszik, hogy földhöz vágnák vagy letepernék, de Maduro mégis azt állítja, hogy a minisztere súlyosan megsérült, eltört a kulcscsontja.

„Ha kidobnak minket az ajtón, visszamászunk az ablakon”

- mondta a külügyminiszter Buenos Airesben.

Rodríguezt végül beengedték az épületbe, ahol találkozhatott argentin kollégájával, de a Mercosur-tanácskozásra nem mehetett be. A venezuelai ellenzék szerint a külügyminiszter lejáratta az országot.

Susana Malcorra argentin külügyminiszter később sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a kétoldalú találkozón elbeszéltek egymás mellett Rodríguezzel, de ő tudatta vele, hogy egy többoldalú találkozóra nem mehet be meghívás nélkül.

„Ő nyilván úgy gondolta, hogy joga van jelen lenni, de világosan tudattam vele szóban és írásban egyaránt, hogy nem hivatalos a tanácskozásra”- mondta Malcorra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.