Összeomlott a posta a csomagok súlya alatt

gazdaság
2016 december 16., 04:36
comments 700

Komoly bajok vannak a postai csomagok szállításával. Az ország minden részéről hatalmas késésekről, eltűnt küldeményekről és ideges postásokról számolnak be olvasóink.

A postások már régebb óta érzik, hogy túl kevesen vannak ahhoz, hogy normálisan ellássák a feladataikat, de december eleje óta már kívülről is láthatóak a problémák az állami vállalatnál, hozzánk is akkor érkeztek az első panaszos levelek, és azóta is jönnek (szemben a feladott csomagokkal).

Néhány példa:

  • Van, akinek azt mondták egy vidéki város logisztikai központjában, hogy inkább menjen el a csomagjáért személyesen, mert annyi a csomag, hogy nem tudják kivinni.
  • "Tegnap kint volt a postás, aki a csomagokat hozza (elég sok mindent rendelünk a távolkeletről), de nem hozott semmit, csak azért jött, hogy szóljon, hogy egy ideig nem fog hozni semmit. Ekkor még azt hittem, csak viccel."
  • "Nekem hat hét után jött meg egy táskám Kínából, ez a rekord, eddig sosem jött ilyen hosszan."
  • "Van a rokonságban postás: már egy hete nyugtatón él."
  • "A feldolgozásra várakozó küldemények hegyekben állnak már az udvaron is, mert konkrétan nincs aki feldolgozza őket" – ez a beszámoló a posta budaörsi, országos logisztikai központjáról érkezett.
  • "Még sosem látott munkaerőhiány van."

Több olyan nagy magyarországi kereskedelmi cégről is tudunk, amelyek az elmúlt hetekben felmondták a postával kötött szerződésüket, hogy a továbbiakban magáncégeket bízzanak meg a csomagjaik szállításával. Vannak köztük magyar és külföldi tulajdonúak is, a panasz mindegyik esetében ugyanaz volt: megbízhatatlanná vált a csomagok postai kézbesítése.

Karácsony előtt mindig nagyobb a forgalom, és a netes rendelések népszerűbbek mint valaha, így még sokkal több csomagot kellene idén kézbesíteni, mint az előző decemberekben. Vagyis a helyzet rendkívüli ugyan, de ebből még nem következne, hogy a titkaira egyre érzékenyebb állami vállalat ne tudja kezelni a küldeményeket. Hogy karácsonykor sok a csomag, az nem érhette meglepetésként a posta vezetését. Ehhez képest egyáltalán nem készültek fel erre a helyzetre.

A postások ugyan nem nyilatkozhatnak helyzetükről, de több helyről azt hallottuk, hogy hatalmas munkaerőhiány van a cégnél, és ezért esett szét 2016 végére a szolgáltatás. Kézbesítőktől kezdve az országos vezetőkig minden szintről azt hallottuk, hogy nincs elég postás az országban.

December elején valószínűleg lefagyott az OLK

Több, postás ismeretséggel bíró olvasónk is arról számolt be, hogy december elején a legnagyobb probléma az OLK-nál, vagyis a posta budaörsi logisztikai központjánál alakult ki.

Ha itt valami zavar keletkezik, akkor azt az egész ország megérzi, ráadásul a központban nincs lehetőség hosszabban raktározni a csomagokat, mert nincs erre hely. Vagyis ha a folyamatos feldolgozás elakad, akkor a teherautókról sem lehet időben lepakolni, emiatt a dominó-elv szerint újabb és újabb csúszások következnek.

Idén decemberben állandósultak a problémák az OLK-nál.

Erről tanúskodik a Postások nevű Facebook-csoport néhány bejegyzése is, ahol a kollégák igyekeznek egymást bíztatni:

  • Sziasztok! OLK-s (Budaörs) van közöttünk? Ha igen: Javult a helyzet arrafelé?
  • Főállású kézbesítés mellett másodállásban vagyok ott most karácsony környékén. A csomagon szívnak/szívunk, mint a torkosborz.
  • Kitartás srácok!
  • Hozzánk még csütörtökön is jött hétfői konténer...

És december 6-án még viccelődtek is:

  • Nálatok járt már a mikulás?
  • Még nem. Biztos az OLK- ban keresik a puttonyát...

A posztokból az derül ki, hogy nagyon kemény az OLK-ban a munka, és nagyon kevés az ember.

December elején felajánlották a postásoknak, hogy másodállásban vállaljanak alkalmi munkát az OLK-ban, de a postások a fórumokon egymást figyelmeztetik: csak az vállalja, aki nagyon jól bírja a kemény melót, mert az "nagyon kimerítő és fárasztó". Ilyen beszélgetések mennek:

  • Lesz még ilyen lehetőség? Lehet, hogy érdekelne.
  • Te azt tuti nem bírnád!
  • Egyszer azért kipróbálnám. Kíváncsi ember vagyok.
  • Értem én, de hidd el kemény. Én ott vagyok minden járattal, látom.

Egy kisgyerekes édesanyát konkrétan le akartak beszélni róla:

  • Sziasztok, láttam hogy van felvétel az olk-ba. Jelenleg itthon vagyok a kislányommal, papíron XYZ postán vagyok. Szeretnék az olk-ba menni dolgozni. Tudna nekem valaki ebben segíteni?
  • Felvétel mindig van, ha érdekel ma rákérdezhetek hol lehet érdeklődnöd!! De biztos hogy jól meggondoltad???????? Főleg ha kisgyereked van.

Úgy hallottuk, hogy azért is maradt kevés dolgozó az OLK-n, mert az egyébként is rosszul fizetett, és nehéz munkát végző dolgozókat az ünnepek közeledtével egyre több túlórára fogták, ezért a közelmúltban többen is felmondtak, további működési zavarokat okozva.

Kérdésünkre a múlt héten a Magyar Posta azt írta, hogy felkészültek a karácsonyra, és normális rendben dolgozzák fel a küldeményeket, bár problémák azért akadhatnak:

„Az elmúlt két hónapban komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a megfelelő humánerőforrás rendelkezésünkre álljon. Ennek ellenére egyes napokon előfordulhatnak torlódások, esetleges csúszások, de minden erőnkkel a vállalt határidők, feltételek teljesítésén vagyunk, és azon dolgozunk, hogy a küldemények kézbesítését a lehető legrövidebb időn belül garantálni tudjuk.”

Szerdán már kikapcsolták a telefont is

Hogy a probléma azóta sem oldódott meg, azt bizonyítja, hogy telefonon már érdeklődni sem lehet a küldemények után. Az MPL (ez a posta futárszolgálata) erre megadott központi száma szerdán már ki se csengett, hanem azonnal bontja a vonalat, míg az e-mailes megkeresésre az alábbi automitkus üzenetet olvashatják a csomagjuk miatt izgulók:

"Elektronikus üzenetét megkaptuk, melynek feldolgozását hamarosan megkezdjük. A megnövekedett ügyfélmegkeresések miatt előfordulhat hosszabb válaszadási idő."

A levélben az on-line nyomonkövetési rendszert javasolják használni, ám ez sem feltétlenül segít. Egyik olvasónknak a külföldi csomagját december 2-án adták fel Magyarországra a rendszer szerint, ám 14-én még semmilyen további információt sem látott róla ott.

Két ember helyett dolgoznak

Többekkel beszéltünk, akik jól ismerik a postások munkakörülményeit (a postások maguk nem nyilatkozhatnak erről), és ez alapján általános meglátás, hogy túl kevés postás maradt.

A rossz fizetések miatt nagyon sokan mondtak fel az utóbbi években, és a posta vezetése nem törődött azzal, hogy új embereket toborozzon a helyükre. Ahogy kevesebb dolgozó maradt, úgy nőtt a terhelés, ami miatt még többen mondtak fel. A főnökök egyre idegesebbek lettek, ettől sok helyen a munkahelyi hangulat is romlott, sok postás úgy érezte, hogy irreális elvárásokat kell teljesíteniük, és ez újabb felmondásokhoz vezetett, aki csak tudott, menekült a cégtől. Ebben a spirálban van a posta, és nem látszik a megoldás. A körülmények hónapról - hónapra romlanak.

"Ha azt látja az ügyfél, hogy a tíz ablakból csak kettő van nyitva, az nem azért van, mert a többiek kávéznak, hanem mert csak ennyi ember van. Az elosztóközpontokban és a kézbesítőknél is ugyanez a helyzet, sokkal kevesebb a dolgozó, mint amennyire szükség lenne. A munka egyre több, az ember meg egyre kevesebb" - hallottuk a panaszokat.

Rengeteg a túlóra, sokan 11-12 órát dolgoznak naponta, de évente fejenként legfeljebb 300 túlórát szabad vállalni, így év végére sokak kerete már betelt.

Egy postai vezetőket jól ismerő ember azt mondta, hogy Nyugat-Magyarországon és Budapest környékén a legrosszabb a helyzet. A postahivatalok dolgozói inkább más irodai munkát vállalnak, a kézbesítőket várják a futárcégek, a nyugaton élők Ausztriába ingáznak. Több mint tízezer postás csak minimálbért kap, az egyre több munka mellett ez nem vonzó perspektíva.

Miközben a postát irányító politikusok és menedzserek rendkívül aktívak voltak az utóbbi években abban, hogy az FHB-vel és a takarékszövetkezetekkel hogyan kössék össze a postát, illetve ment a harc a cég felügyeletéért Lázár János és Seszták Miklós miniszterek között, addig a posta alaptevékenységére már nem jutott figyelem.

"Nemsokára teljesen összeomlik a posta" - mondták többen is azok közül, akik pontosan látják, hogy mi megy a küldemények körül.

Ezért merült fel, hogy kormányhivatalnokok vigyék ki az Erzsébet-utalványokat

Komikus politikai botrány lett abból, hogy először azt tervezte a kormány, hogy a nyugdíjasoknak karácsonyra kiutalt Erzsébet-utalványokat a kormányhivatalok dolgozóival akarták kiszállíttatni. A kormányzati érvek között olyanok hangzottak el, hogy ez olcsóbb lenne, mintha a posta csinálná, meg olyanok, hogy ha a posta vinné, akkor a nyugdíjasok azt hinnék, hogy minden hónapban kapnak majd utalványt.

Az ötlet valójában azért merült fel, mert már látszódott, hogy a posta így sem képes megbirkózni a karácsonyi feladatokkal, és 2,8 millió további küldemény kézbesítése pedig lehetetlennek tűnt. "Ez olyan a postának, mint amikor egy haldoklót tarkón lőnek. Totál KO és totál káosz" - értékelte egy postát jól ismerő olvasónk a helyzetet.

A postai középvezetők is szívják a fogukat. Ők azért dühösek a kormányra, mert ha két héttel korábban döntöttek volna az utalványok kiosztásáról, akkor a nyugdíjjal együtt ki lehetett volna vinni azokat is, így azonban a karácsonyi csomagokkal együtt már nem tudják megoldani a feladatot. Ráadásul a politikusok sürgetik őket, hogy még karácsony előtt kimenjenek az utalványok.

Így viszont lehet, hogy sok családnak sem a neten rendelt karácsonyi ajándéka, sem pedig az Erzsébet-utalványa nem érkezik meg december 24-re.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.