Német jogalkotók 500 ezer euróra büntetnék a Facebookot minden gyűlölködő vagy kamuhíreket terjesztő poszt után

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Facebook nagyon érzi, hogy nincs rendben, amit a kamuhírek elleni fronton nyújt, ezért a cég vezetése már több lehetséges forgatókönyvet is felvázolt, hogyan lépne fel határozottabban az ilyen hírek terjedése ellen. Volt szó arról, hogy társul különböző factchecking oldalakkal, és felmerült, hogy külön ikonnal jelölik majd a linkeket, amik valószínűleg kamuhíreket tartalmaznak.

Több német politikus szerint azonban nem elegendőek azok a lépések, amiket a Facebook magától megtenne, ezért néhány szociáldemokrata képviselő olyan jogszabálytervezetet nyújtott be a parlament elé, ami szerint posztonként 500 ezer euróra lehetne bírságolni a Facebookot, ha nem töröl elég gyorsan egy kamuhírt vagy egy gyűlölködő posztot.

Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója a cég F8 nevű fejlesztői konferenciáján, San Franciscóban, 2014. április 30-án. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Németországban a Facebooknak egyébként is komoly problémái vannak a hatóságokkal, ugyanis a németek szerint Zuckerberg pribékjei így sem törlik elég gyorsan a gyűlölködő posztokat. Emiatt több eljárás is folyamatban van Németországban a Facebook ellen.

A német képviselők azért erőltetik ezt a jogszabályt, mert attól tartanak, hogy a Facebookon terjedő álhírek befolyásolják majd a közelgő német választás kimenetelét. Ilyesmire volt példa: az amerikai elnökválasztási kampányban közvéleménykutatások igazolták, hogy rengeteg Clinton-ellenes álhír segítette Trump kampányát, még olyanok is, amiknek semmilyen alapja nem volt, és amikről kiderítette a BuzzFeed, hogy egy macedón kisvárosból írták őket balkáni fiatalok, akik rájöttek, hogy az amerikai választók ostobaságát meglovagolva egész jó pénzeket lehet keresni a reklámbevételekből.

A német politikusok nem szeretnék, hogy ezekhez hasonló hírekkel legyenek tele az emberek üzenőfalai a választások idején.

Az 500 ezer eurós bírság posztonként még egy, a Facebookhoz hasonlóan nagy és gazdag céget is hamar padlóra tudna küldeni, a posztok átlagos száma miatt ugyanis rövid idő alatt is rengeteg olyan poszt születhet, amit törölni kellene. Az új törvény arra is kötelezné a Facebookot és a többi közösségimédia-szolgáltatót, hogy Németországban is tartson fenn egy irodát, ami a nap minden órájában reagál a jelentett posztokra, elemzi és ha kell, törli őket. (Quartz)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.