Az agresszívabb Kína-ellenes kereskedelempolitika apostola lett Trump külkereskedelmi főintézője

2016 december 21., szerda 20:26
125

Donald Trump a Fehér Ház személyzetén belül létre készül hozni egy Nemzeti Kereskedelmi Tanács nevű szervet, ami az amerikai ipar- és kereskedelem politikát felügyelné, és ezzel kapcsolatban adna tanácsokat az elnöknek.

Trump a Financial Times szerint Peter Navarro közgazdászt kérte fel a szerv vezetésére, aki ugyan a Harvard Egyetemen végzett, az utóbbi években mégis inkább a Kínával kapcsolatos nézeteivel hívta fel magára a figyelmet. Szerinte az USA és Kína elkerülhetetlenül kereskedelmi háborúba sodródik, és az amerikaiaknak sokkal agresszívabban kellene politizálni a kínaiakkal szemben.

Az amerikai-kínai viszony szempontjából ez sem túl jó hír, igaz, Trumpnak már eddig is többször sikerült felidegesíteni a kínai kormányt. Néhány hete például telefonon beszélt a Kína által hivatalosan kínai területnek tartott Tajvan politikai vezetőjével, és belefolyt az amerikai tengeri drón visszaadásáról szóló amerikai-kínai vitába is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt