Az agresszívabb Kína-ellenes kereskedelempolitika apostola lett Trump külkereskedelmi főintézője

gazdaság
2016 december 21., 20:26

Donald Trump a Fehér Ház személyzetén belül létre készül hozni egy Nemzeti Kereskedelmi Tanács nevű szervet, ami az amerikai ipar- és kereskedelem politikát felügyelné, és ezzel kapcsolatban adna tanácsokat az elnöknek.

Trump a Financial Times szerint Peter Navarro közgazdászt kérte fel a szerv vezetésére, aki ugyan a Harvard Egyetemen végzett, az utóbbi években mégis inkább a Kínával kapcsolatos nézeteivel hívta fel magára a figyelmet. Szerinte az USA és Kína elkerülhetetlenül kereskedelmi háborúba sodródik, és az amerikaiaknak sokkal agresszívabban kellene politizálni a kínaiakkal szemben.

Az amerikai-kínai viszony szempontjából ez sem túl jó hír, igaz, Trumpnak már eddig is többször sikerült felidegesíteni a kínai kormányt. Néhány hete például telefonon beszélt a Kína által hivatalosan kínai területnek tartott Tajvan politikai vezetőjével, és belefolyt az amerikai tengeri drón visszaadásáról szóló amerikai-kínai vitába is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.