Kinyomozták: Belsősök bolondították meg Orbán Viktor interjúját

Média
2016 december 28., 10:29
comments 165

A Pannon Lapok Társasága lezárta a belső vizsgálatát az úgynevezett cikkhamisítási ügyben.

Karácsonykor valaki olyan mondatokat adott Orbán Viktor miniszterelnök szájába a Fejér Megyei Hírlapban, amelyeket a miniszterelnök igazából nem is mondott. Például, hogy több a hulla a kórházakban, vagy hogy nem is érdekli a kormányfőt az emberek véleménye.

A Fejér Megyei Hírlap december 24-ei számának 5. oldala (Klikkre nagyobb lesz!)
photo_camera A Fejér Megyei Hírlap december 24-ei számának 5. oldala (Klikkre nagyobb lesz!)

A számos megyei napilapot kiadó Pannon Lapok Társaságát ősszel vásárolta meg egy kormánybarát befektetői kör, ami mögött Mészáros Lőrincet is sejteni lehet. Azóta a lapok egyeztetett, kormánybarát módon üzemelnek, számos új vezetővel.

A megbolondított miniszterelnöki interjú ügyében két nap intenzív nyomozás után erre jutottak:

"A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak."

Ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen.

Továbbá:

"Az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható."

Az öt elbocsájtásról már korábban itt is beszámoltunk.

A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől és kijelenti:

"Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál." (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.