Váratlanul lemondott a brit EU-nagykövet

Váratlanul lemondott tisztségéről Nagy-Britannia EU-nagykövete. Sir Ivan Rogers kedden jelentette be távozását, csaknem egy évvel megbízatásának lejárta előtt. A Downing Street szerint Sir Ivan lehetőséget akart adni utódja kinevezésére még a Brexit-tárgyalások megkezdése előtt.

Rogerst az előző brit miniszterelnök, David Cameron nevezte ki a brüsszeli brit EU-képviselet élére 2013-ban, és a brit diplomáciában honos gyakorlat alapján négy évig, vagyis az idei év végéig maradt volna posztján.

A brit külügyminisztérium kedden megerősítette Rogers távozásának hírét, de nem közölte a diplomata lemondásának okát.

Theresa May jelenlegi brit kormányfő hivatalának szóvivője azonban kedd esti szűkszavú nyilatkozatában kijelentette: Sir Ivan Rogers néhány hónappal teljes mandátumának kitöltése előtt távozott posztjáról, és azért hozta ezt a döntést, hogy utódját még a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének március végéig esedékes aktiválása előtt ki lehessen nevezni.

Ez a cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan el is indítja - a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot.

Az 50. cikkelyt London a hivatalos tervek alapján az idei első negyedév végéig aktiválja, és Rogersre az eddigi várakozások szerint kulcsszerep hárult volna a kilépési tárgyalások kezdeti szakaszában.

A Financial Times online kiadásának keddi értesülése szerint azonban az utóbbi hónapokban feszültté vált a viszony a most távozó brit EU-nagyövet és Theresa May stábjának több tagja között.

A londoni gazdasági napilap forrásai szerint ennek közvetlen előzménye az a kiszivárgott értesülés volt, amely szerint Rogers zártkörű beszélgetéseken az EU-s kereskedelemről Brexit-tárgyalások rendkívüli elhúzódására figyelmeztette a kormány egyes tagjait. A BBC-hez decemberben eljutott leiratok szerint Rogers a hónapokkal korábbi megbeszéléseken nem tartotta kizártnak, hogy az erről szóló tárgyalássorozat és az elért megállapodás ratifikálása az egyes tagországok törvényhozásaiban akár a 2020-as évek közepéig is eltarthat, jóllehet a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye kétévnyi időtávlatot határoz meg a kilépési feltételek kidolgozására.

A kiszivárogtatás után az EU-szkeptikus irányvonalú konzervatív brit lapok élesen bírálták a brit EU-képviseletet vezető diplomatát.

Sir Ivan Rogers a brit EU-politika legtapasztaltabb veteránjai közé tartozik. Már az 1990-es években részt vett az unió kereskedelempolitikai irányelveinek kidolgozásában, majd Tony Blair egykori munkáspárti miniszterelnök tanácsadója és titkára volt.

A brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás után távozott tisztségéből az Európai Bizottság brit tagja is. Lord Jonathan Hill, aki a pénzügyi szolgáltatások szabályozásáért, a pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unió megteremtéséért felelős biztos tisztségét töltötte be a brüsszeli bizottságban, távozását bejelentő tavaly nyári közleményében nem titkolta, hogy rendkívüli csalódással fogadta a referendum eredményét, és közölte: nem tartaná helyénvalónak, ha továbbra is EU-biztosként szolgálna, mintha mi sem történt volna. (MTI)