A kormány kifizetési listáin él tovább Orbán kedvenc polgári köre

POLITIKA
2017 január 06., 17:49
comments 82

A kormány honlapján nyilvánosságra hozták Rogán Antal minisztériumának október óta kötött szerződéseit. A támogatások között megtaláljuk a a Szövetség a Nemzetért Alapítvány (SZNA) nevét, amely minden polgári körök ősanyjának, az Orbán Viktort is tagjai között tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek az alapítványa. A propagandaminisztériumnak 20 millió forintot ért meg, hogy 2017-ben is működni tudjanak.

Mivel az SZNA honlapja lassan kilenc éve nem frissült, nem nagyon tudni, hogy a kományváltás óta mivel foglalkozik, csak annyit tudni biztosan, hogy ők működtetik a Polgárok Házát, aminek jelenleg Kubatov Gábor az ügyvezető igazgatója.

Az biztos, hogy nem honlapfejlesztésre szórták el a pénzt.
photo_camera Annyi biztos, hogy nem honlapfejlesztésre szórták el a pénzt - Forrás: szna.hu

Orbán Viktor az elveszített 2002-es országgyűlési választások után szólította fel a támogatóit, hogy mivel „

a haza soha nem lehet ellenzékben

”, hozzanak létre

kis, néhány emberből álló csoportokat, baráti csapatokat

, azaz polgári köröket, amik a szocialista kormányzás ideje alatt is ápolják a polgári Magyarország eszméjét.

Az egyik ilyen első polgári kör a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör volt, amelyet Makovecz Imre alapított, és Orbán Viktor is tagja volt. Sőt, Vona Gábor is itt kezdett el politizálni. (Tavaly a TV2 és a fideszes udvari média nagy lejárató buzgalmában véletlenül ezeket a találkozókat próbálta melegbuliként beállítani.)

Vona Gábor jegyzetel, miközben Orbán Viktort hallgatja a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör alakuló ülésén 2002-ben.
photo_camera Vona Gábor jegyzetel, miközben Orbán Viktort hallgatja a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör alakuló ülésén 2002-ben.

A polgári körökhöz kapcsolódó Szövetség a Nemzetért Alapítvány fél évvel a zászlóbontás után 100 millió forintért megvette a VIII. ker., Visi Imre u. 6. szám alatti ingatlan, ahol 2004 óta működtetik a Polgárok Házát, ahol mostanában főleg hagyományőrző rendezvényeket tartanak.

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumi elnöke 2010-ig Hende Csaba volt, aki a miniszteri megbízatása miatt adta le a pozíciót László Tamásnak. Hende Csaba irányítása nagyon meghatározó lehetett az alapítvány számára, mert a honlapjukon azóta sem jelezték, hogy már nem ő vezeti a szervezetet. A közhasznúsági jelentéseiket 2008 óta nem teszik közzé.

Az SZNA-nál az ellenzékben eltöltött éveket azóta csak sivatagi átkelésként” emlegetik, amit Orbán Viktor eszmei irányításának hála, sikerrel hajtottak végre.

2010 pedig tényleg elhozta a Fidesz fiókszervezetének a sivatagi koplalás végét, azóta ömlenek az állami pénzek az alapítványhoz.

A polgári körök működése 2010 előtt - Fotó: AFP/Kamir Sahib
photo_camera A polgári körök működése 2010 előtt - Fotó: AFP/Kamir Sahib Fotó: KARIM SAHIB

A Szerencsejáték Zrt. 50 millió forinttal támogatta őket, de nem feledkezett meg róluk a kormány a karácsonyi közpénzszórásnál sem, akkor 80 millió forint jutott az alapítványnak a költségvetési maradványokból. Úgy látszik, kevésnek találták, hogy Rogánék októberben csak 20 milliót juttattak nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.