Már két éve kitalálta a kormány a civilek vagyonbevallását

POLITIKA
2017 január 12., 05:10
comments 58

Mint Hollik István bejelentette, olyan törvényt készít elő a Fidesz, amely vagyonbevallásra kötelezi a civil szervezetek vezetőit, hasonlóan a képviselőkhöz és az államtitkárokhoz.

Ezen felül a külföldről támogatott szervezetekre további beszámolási kötelezettségek is várhatnak, illetve Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke bizonyos szervezetek eltakarítását is kilátásba helyezte.

Ezek közül vagyonbevallás ötlete egyáltalán nem új. Egy 2015 májusi kormányhatározatban már szerepel a terv. A Nemzeti Korrupcióellenes Program és azzal összefüggő intézkedések 2015-2016. évre vonatkozó terve elfogadásáról című határozat 11. pontja így szól:

„A civil szervezetek átlátható működésének érdekében vizsgálni kell az ezen szervezetek működését meghatározó jogszabályi rendelkezések érvényesülését, ezzel összefüggésben a nemzetközi szinten működőképes megoldások alkalmazásának, valamint a vagyonnyilatkozat megtételére kötelezhető személyi kör szélesítésének lehetőségeit.

Felelős: Miniszterelnökséget vezető miniszter, emberi erőforrások minisztere, belügyminiszter, igazságügyi miniszter

Határidő: 2015. szeptember 30.”

2015 szeptember vége már elmúlt, de ami késik, az ezek szerint nem múlik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.