Trump azt mondja, megbízik Putyinban

külföld
2017 január 16., 5:24
comments 163

Donald Trump szerint Angela Merkel német kancellár „katasztrofális hibát követett el illegális migránsok befogadásával”.

Egészen pontosan ezt mondta:

„Nagyon katasztrofális volt Merkel döntése ezeknek az illegális (bevándorlóknak) a korlátlan befogadásáról, akárhonnan jöttek is ezek az emberek (...) Ráadásul senki nem is tudja, hogy honnan jöttek.”

Trump szerint a Nyugatnak Szíriában kellett volna biztonsági övezeteket kiépítenie a menekültek számára, és ennek költségeit az Öböl menti országoknak kellett volna állniuk.

A pénteken hivatalba lépő következő amerikai elnök a The Timesnak adott interjút, amiben Michael Gove volt brit igazságügyi miniszter beszélget Trumppal. A megválasztott elnök beszélt az Oroszország elleni szankciókról is,

egyenes utalást téve arra, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felülvizsgálhatók lennének az Oroszország elleni szankciók.

Trump kijelentette: azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkelben. „Majd meglátjuk azonban, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig” - tette hozzá.

A NATO azonban Trump szerint elavult, és reformra szorul. Közben azonban komolyan bírálta azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem járulnak hozzá az előirányzott mértékben a védelmi kiadásokhoz. (Egyébként hagyományosan ilyen tagállam Magyarország is.)

Trump meg van győződve arról is, hogy Nagy-Britannia remekül teljesít majd a brit EU-tagság megszűnése után.

Szerinte az Európai Unióban amúgy is Németország a domináns hatalom, és Nagy-Britannia ezért bölcsen tette, hogy a távozás mellett döntött.

„Ha megnézzük az Európai Uniót, az tulajdonképpen nem más, mint Németország, alapvetően csak egy eszköz Németország számára.”

A megválasztott republikánus amerikai elnök az amerikai-brit kétoldalú kereskedelmi megállapodás lehetőségéről azt mondta, hogy kormánya nagyon keményen dolgozik majd azon, hogy ez a megállapodás gyorsan és megfelelő formában létrejöhessen.

Barack Obama, a távozó demokrata párti amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal. Obama annak idején kijelentette, hogy Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig a sor végére kerül, ha távozik az unióból.

Trump a The Timesnak adott interjúban - konkrét időpont említése nélkül - elmondta, hogy találkozni fog Theresa May brit miniszterelnökkel azután, hogy beköltözött a Fehér Házba, és „nagyon gyorsan összehoznak egy megállapodást”.

Trump szerint az is nagyszerű, hogy a font a Brexit-népszavazás óta meredeken gyengül, ez ugyanis jót tesz a brit exportnak.

Trump szerint az iraki háború az Egyesült Államok egész történelmének „talán legrosszabb döntése volt, olyan, mintha köveket hajigáltunk volna egy méhkasba”. Elmondta azt is, hogy vejét, Jared Kushnert bízza meg hivatalosan a közel-keleti rendezés előmozdításával, és kérte a brit kormányt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétózzon meg minden olyan határozattervezetet, amely Izraelt bírálja. (MTI, The Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt