Árat emel és szolgáltatást is megszüntet a Magyar Posta

gazdaság
2017 január 25., 05:10
comments 199

Ugyan a kormánypropaganda legméretesebb kesztyűbábja, az Origo megírta, hogy a Magyar Posta állta a sarat tavaly év végén a megnövekedett küldeményszámok között is, aki ebben az országban él, az tudja, hogy ez ordas nagy kamu. A Posta ugyanis nem állt semmilyen sarat, tömegével ragadtak benn nála küldemények. Sok-sok más magyar mellett amúgy én is megszívtam ezt, a feleségemnek rendeltem karácsonyra egy táskát, de az csak szilveszterre jött meg. És én ezzel még jól jártam.

A Magyar Posta a kihívásokra azzal reagált, hogy az úgynevezett levélpostai küldeményeket idén már meg sem próbálják kivinni, inkább megszüntetik ezt a szolgáltatást. A levélpostai küldemény olyan küldemény, ami a „nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méretét” meghaladja ugyan, de két kilónál könnyebb. Sok webáruház is használta ezt a szolgáltatást, hiszen így a kisebb küldeményeket nem kellett csomagként feladniuk, és így többet fizetni érte.

Idén azonban a nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méretét meghaladó küldeményt már csak csomagként kézbesít a Magyar Posta, emiatt pedig ugye többet is kell fizetni.

Közben több szolgáltatás díját meg is emelte a cég:

  • az elsőbbségi szabványlevél 7 százalékkal drágult,
  • az aznapi utalvánnyal történő fizetés ára közel 5 százalékkal nőtt,
  • a postacsomagok alapdíja majdnem 14 százalékkal lett nagyobb,
  • a háznál felvétel díja csomagoknál megduplázódott, igaz az eddigi kettő helyett már három darabot is kivisz a cég,
  • a terjedelmes vagy törékeny csomagok esetében eddig a küldemény alapdíjának 50 százalékát kellett pluszban kifizetni, januártól már az alapdíj 100 százalékát kéri el a posta.
  • A környező országokba feladott, egy kilogrammot meg nem haladó csomagok díja több mint 5,7, az Európán kívülre címzett pakkoké 5,3 százalékkal emelkedett,
  • Európán belül az elsőbbséggel feladott szabványlevelek négy százalékkal kerülnek többe idén.

A Magyar Posta főleg azért küszködik, mert az utóbbi években kb. 3000 dolgozó hagyta ott őket, így komoly munkaerőhiány van a vállalatnál. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.