A BBC poénból csinált tavaly egy ábrát a világ vezetőiről, a Magyar Idők és a Figyelő komolyan vette, és levezette belőle a háttérhatalmi összeesküvést

Média
2017 február 03., 20:04
comments 177

„A BBC kutatásából arra következtethetünk, hogy a davosi világgazdasági fórum egy remekül megszervezett gittegylet, ahol csak látszólag foglalkoznak a résztvevők a világ fontos gazdasági problémáival, a háttérben inkább arról van szó, hogy tovább hizlalják bankszámláikat és hatalmukat, akár azon az áron is, hogy ténykedésük során háborúk törnek ki, vagy egyes országok gazdaságilag összeroppannak" 

– írja a Magyar Idők, amely egészen különös szellemi állapotban van: ha valaki nem pontosan azt gondolja a világról, amit ők, akkor egy vulkán kürtőjébe épített titkos bázisról rendel meg háborúkat, gazdasági összeroppanásokat esetleg mindkettőt. Ez talán nem újdonság, de az már szokatlan, hogy ezútttal egy BBC-kutatásból vezetik le. A BBC köztudottan gyakrabban van a kráterek mélyén bujkáló összeroppantók, mint az igazság oldalán.

A cikk szerint „a BBC gazdasági rovata egy igen érdekes kapcsolati hálót készített (...) ragyogóan összeáll a képből egy összetett sakkjátszma" és aztán még részletezik, hogy kik a vezérek, ki a bástyák, kik a gyalogok ebben az összetett sakkjátszmában. Ez is a cikk címe, hogy

„A BBC MEGRAJZOLTA A HÁTTÉRHATALOM KAPCSOLATI HÁLÓJÁT?"

A cím végén a kérdőjelből lehet érezni egy kis bizonytalanságot. Először azt hittem, hogy azért van, mert még a Magyar Időknél sem tudják faarccal háttérhatalomnak nevezni

  • Angela Merkel német szövetségi kancellárt,
  • José-Manuel Barroso volt európai bizottsági elnököt,
  • John Kerry volt amerikai külügyminisztert,
  • és a többieket,

mert hát ők nem annyira a háttérben hatalmasok. Aztán megnéztem a hivatkozott, 2016. januárjában készült BBC-s ábrát és cikket is.

Itt tényleg össze vannak kötve a davosi Világgazdasági Fórumon résztvevő mindenféle politikusok, gazdasági emberek, hírességek. Mondjuk az, hogy John Kerry volt amerikai külügyminiszter ismeri Ban Ki-moon ENSZ főtitkárt engem nem lepett meg annyira, de aztán elkezdtem olvasgatni, hogy az egyes embereket összekötő vonalakra mi van felírva. Például az, hogy

  • Kevin Spacey színészt és egy Bill Winters nevű bankvezért az ábra szerint az köti össze, hogy Spacey egy híres angol színház vezetője volt, Winters pedig a híres angol színház testvérszínházának adománygyűjtő videójában szerepelt.
  • John Kerry volt amerikai külügyminisztert és George Osborne angol pénzügyminisztert az ábra szerint az köti össze, hogy Osborne egyszer állítólag azt mondta: „Mi lehet a kérdés, amire John Kerry a válasz?"
  • Charlize Theron színésznőt és Angela Merkel kancellárt az ábra szerint az köti össze, hogy a színésznő egyszer aláírt egy Merkelnek címzett nyílt levelet.
  • Ban Ki-moon ENSZ főtitkárt és Tim Berners-Lee számítógéptudóst az ábra szerint az köti össze, hogy mindketten részt vettek a 2012-es londoni olimpia nyitóünnepségén.
  • Oprah Winfrey tévés műsorvezetőt és Will.I.Am zenészt az ábra szerint az köti össze, hogy 2015-ben lefotózták őket egy buliban Ibizán.

Igazi duplacsavar, hogy az ábrát kísérő szövegbe a BBC azt írta „the hidden links are everywhere”, szóval hogy „mindenhol ott vannak a titkos kapcsolatok", és ezzel megpróbáltak úgy csinálni, minta poén lenne az egész, de szerencsére a Magyar Idők, és az ábrát szintén közlő új Figyelő átlátott a szitán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.