Irán is szankciókat vezet be válaszul Trump szankcióira

Irán illegálisnak minősítette az újabb amerikai büntetőintézkedéseket, és bejelentette, hogy azokra a „regionális terroristacsoportokat” támogató amerikai személyeket és intézményeket érintő jogi szankciókkal akar válaszolni.

Az iráni kormány álláspontja szerint az amerikai büntetőintézkedések az Egyesült Államok által vállalt kötelezettségekbe és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es számú határozatába ütköznek, ami az Irán és a hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) közötti nukleáris alkut szentesíti.

„Megtorlásul a Washington által hozott büntetőintézkedésekre Teherán törvényi szankciókat vezet be bizonyos amerikai személyek és vállalatok ellen, amelyek regionális terroristacsoportokat támogattak és pénzeltek” - olvasható az iráni közleményben.

Pénteken az amerikai pénzügyminisztérium új szankciókat jelentett be Irán ellen. A tárca szerint a washingtoni lépés nem sérti a 2015 végén Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut. Az új szankciók több személyt és vállalatot érintenek, köztük néhány nem is iráni székhelyű, vagy iráni állampolgárságú. A washingtoni közlemény szerint valamennyi érintett kapcsolatban áll az iszlám köztársaság ballisztikusrakéta-programjával, illetve tevőlegesen segíti vagy támogatja azt.

Az Egyesült Államok kormányzata csütörtökön figyelmeztette Iránt ballisztikusrakéta-kísérlete miatt, kilátásba helyezve egyben, hogy válaszlépéseket tesz, ha Teherán nem hagy fel az ilyen kísérletekkel, és továbbra is támogatja a jemeni húszi lázadókat. (MTI)