Szijjártó Péter ma megint talált alkalmat az Oroszország elleni szankciók kritizálására, épp azután, hogy az orosz média megírta: mi leszünk Moszkva faltörő kosa ebben az ügyben

POLITIKA
2017 február 6., 16:12
comments 224

Az orosz állami Sputnik News most írta azt, hogy az Oroszország elleni szankciók ügyében Magyarország Moszkva „faltörő kosa”. Szijjártó Péter mintha épp ezt az állítást akarná igazolni, még hétfőn nyilatkozott magyar újságíróknak az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásának szünetében arról, mennyire rosszak is az oroszellenes szankciók. Szijjártó persze nagyjából kétnaponta beleszáll a szankciókba, a mai nyilatkozatnak csak az időzítése érdekes.

A miniszter azt mondta, hogy Ukrajnával kapcsolatban az Európai Unió rossz válaszokat adott egy kihívásokkal teli helyzetre, az Oroszországgal szemben hozott szankciók politikai és gazdasági szempontból is kudarcot vallottak, mert nem érték el a kívánt hatást.

Szijjártó  szerint a szankciós politika rossz és eredménytelen válasznak bizonyult, amely komoly károkat okozott Európának, ugyanakkor a kitűzött célokat - mint a minszki megállapodások betartatása - nem tudta teljesíteni.

„A nem gazdasági típusú konfliktusokat nem gazdasági eszközökkel kell kezelni. Európának okoz veszteségeket a szankciók fenntartása, azokhoz az orosz gazdaság akklimatizálódott.”

Szijjártó azt mondta, tisztességtelen, hogy az Európai Unió nem adta meg a vízummentességet Ukrajnának, noha Kijev minden feltételt teljesített, valamint előre kell lépni a szabadkereskedelmi megállapodás aláírása tekintetében is.

A miniszter szerint valódi segítség az lenne, ha Európa megadná a szolgáltatás, az áruk és a személyek szabad áramlásának lehetőségét Ukrajnának.

Arról is beszélt, hogy nem lehet kérdés Ukrajna szuverenitása és területi integritása, de nem szabad megfeledkezni az országban élő kisebbségekről, mások mellett a mintegy 150 ezres magyar kisebbségről sem. Sem a nyelvtörvénnyel, sem az oktatási törvénnyel kapcsolatban nem fogadható el olyan módosítás Magyarország számára, amely a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe hozná a magyar közösséget, amely a szórványban élő magyarok jogait csorbítaná.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt