Öngyilkosságba hajszolja az oktatási rendszer a hongkongi diákokat

külföld
2017 február 14., 22:26
comments 56

Három éve tíz hongkongi iskolás ölte meg magát. Tavalyelőtt kilenc.

Tavaly már 19.

Ha még a hozzájuk hasonlóan szintén állandó tesztnyomástól szenvedő egyetemi előkészítősöket is hozzászámoljuk, a 2015-16-os tanévben összesen 33 hongkongi diák végzett magával. 2016-ban, a naptári évben 35.

Az elmúlt nyolc napban három. Ketten közülük 24 órán belül.

Ázsiában, ahol eleve nagy hangsúlyt fektetnek az iskolai osztályzatokra, az oktatási rendszerek gyakran tesztközpontúak, írja a Quartz. Ez komoly stresszt jelent a fiataloknak, aminek gyakran mentális betegség a következménye. Dél-Koreában a 15-24 év közti korosztályban az öngyilkosság a vezető halálok, Szingapúrban 2016-ban 15 éves csúcsra ért az öngyilkossági ráta. Hongkongban pedig a legutóbbi hullám után tavaly felállították a Diáköngyilkosságokat Megelőző Bizottságot.

Ez az elmúlt három év 71 öngyilkosságát áttekintve az oktatási rendszer felülvizsgálatát javasolta. (.pdf)

"Olyan volt suliba menni, mintha börtönbe mennék" - mondta a hongkongi törvényhozás rendkívüli ülésén tett vallomásában a negyedikes általános iskolás, Csen Juling. "A tanteremben nem mozoghattunk, ihattunk, ehettünk, beszélhettünk, nem mehettünk a vécére. A tanárok kevés időt töltöttek oktatással, egész nap csak próbateszteket írtunk" - mesélte.

Édesanyja azt mondta, hogy gyakran inkább késő éjszakába nyúlóan tanult a lányával a másnapi tesztekre, csak hogy a tízéves gyerek legalább napi egy órát játszhasson.

A hongkongi iskolák élete a tesztek köré épül. Az alap- és középfokú oktatásban ezekkel a tesztekkel mérik a diákok mellett az iskolák teljesítményét is. Harmadik általánostól minden évben tesztelik őket, ahogy az egyetemi előkészítősök is tesztek alapján juthatnak be a korlátozott számú egyetemi helyre.

Cheung Siu-chung középiskolai történelemtanár szerint ennek a nyomásnak az eredménye az egyre több öngyilkosság. "Ebben a rendszerben a diákokat részvényként értékelik, a tanárok meg az alapkezelők, akiknek fel kell hajtani az értéküket. Hogyan várhatja bárki, hogy a diákok ne érezzék nyomás alatt magukat?" - kérdezte. (Via Quartz. Címlapkép: Berry L. / Flickr CC BY ND 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.