A hormont bekapni nem kell félnetek jó lesz

fogamzásgátlás
2017 február 18., 08:56
comments 4

Amióta a hormonális fogamzásgátlók elérhetőek nem csupán elvitathatatlanul hatalmas haladást és számos előnyt hoztak, de rengeteg, a tájékoztatókon is feketén-fehéren szereplő és a hétköznapokban is sokak által tapasztalt mellékhatást is.

A férfi tablettát meg egyelőre évről-évre bejelentik, majd elfelejtik, esetleg leállítják a tesztelését a nők által nap-mint nap használt gyógyszereknél amúgy enyhébb mellékhatásokra hivatkozva.

Pedig a fájó mellek, hangulatingadozások, libidócsökkenés, folyadékvisszatartás, puffadás, súlyproblémák, migrén. köztes pecsételő vérzés, vagy hogy a hormonkészítmények bizonyos esetekben hajlamosíthatnak a gombás, vagy bakteriális fertőzésekre a nőknél csak a jéghegy csúcsát jelentik. Persze ezek sem mindenkinél jelentkeznek, de nagyon fontos ismerni egyéni kockázatainkat és tisztában lenni a lehetséges mellékhatásokkal és nem némán szenvedni vagy beérni azzal, hogy addig váltogatjuk orvossal a termékeket, míg valamelyik úgy-ahogy elfogadható.

Mutatjuk a 3 legparább lehetséges mellékhatást is.

1. Depresszió

A fogamzásgátló tablettát szedő, hormonos spirált, hüvelygyűrűt, miegyebet használó nők között lényegesen gyakoribb a depresszió és még ennél is lehangolóbbak az adatok a méhen belüli eszközök kapcsán. A tizenévesek körében 80 százalékkal növelte a depresszió esélyét a hormonális fogamzásgátló.

2. Magas vérnyomás

Hetekkel a hormonális fogamzásgátlás elkezdése után is kialakulhat, de esélyét növeli a tartós hormonszedés. Aki túlsúlyos, dohányzik, vagy a családjában volt magas vérnyomással összefüggő probléma, az különösen jó, ha ezt jelzi orvosának és odafigyel, rendszeresen ellenőrizteti/ellenőrzi vérnyomását.

3. Trombózis

Nem véletlen, hogy pár éve a korábbi „csak receptért jöttem, köszönöm, viszlát” orvos-beteg találkozások helyett elvileg kötelezővé vált tájékoztatni a nőket a tabletta felírása előtt, hogy tüdőembóliát, trombózist kaphatnak a hormonális fogamzásgátlóktól.

Pláne fontos a tájékoztatás, mivel bárkivel előfordulhat, hogy tudtán kívül, öröklött trombózishajlammal él. Magyarországon az erre való hajlam ráadásul kutatások szerint gyakoribb, mint az európai átlag. Ez egy egyszeri és egyszerű, párezer forintos genetikai vizsgálattal kimutatható, de a vérrögképződést elősegítő más tényezők felismeréséhez sokszor teszt sem kell:

dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás, visszeresség vagy cukorbetegség gyanúja esetén jó lenne, ha tisztában lennének a nők az általuk vállalt kockázatokkal. Különösen akkor, ha elmúltak 35 évesek, mert az egyéni kockázatok összeadódnak, így, ha a fenti sorból több jellemző igaz valakire, az már meg kell, hogy kongassa a vészharangot.

Csak azért, mert valaki tablettát szed, vagy hormonos spirált tetetett fel, nem jelenti, hogy bármilyen negatív dolgot tapasztal

Azt viszont jelenti, hogy mielőtt ilyen módszer mellett dönt, vagy tartós használat mellett valamiért egy kockázati csoportban találja magát tényleg nagyon fontos kikérdezni az orvost, elmenni a genetikai szűrésre egyszóval alaposan tájékozódni, no meg bármilyen negatív változás esetén gyanakodni a hormonális hatásra akkor is, ha ezekre az orvos nem készített fel, vagy nem gondol.

Persze ezektől függetlenül a hormonális fogamzásgátlók talán a gyógyszeripar legtöbbet tesztelt és folyamatosan fejlesztett termékei, amik alapvetően biztonságosak.

Viszont nem csak a hormon van a világon és nem muszáj az összes kockázatot, mellékhatást és kényelmetlenséget elviselnünk

Az nem kérdés, hogy a terhesség megelőzését szolgáló hormonális szerek megváltoztatták a világunkat. A tervezhető terhességekkel az emberek, és ezen belül különösen a nők élete hatalmas fordulatot vett, de ez nem jelenti azt, hogy bármelyikünk gondolkodás nélkül után köteles lenne évtizedekig szenvedni az ehhez bekapkodott hormonok nála jelentkező mellékhatásaitól.

Az, hogy a szexualitással összefüggő gondok, így a fogamzásgátlás mellékhatásai továbbra is tabutémának számítanak, komoly gond. Nem kevésbé az, mint hogy sokak szerint csak a nő dolga a fogamzásgátlás. Pedig ez két ember közös ügye és felelőssége.

Igen, tudjuk, hogy a nem hormonális megoldások tárháza szegényes és/vagy nem elég megbízható. Férfiak számára egyedüliként az óvszer van, amiből meg kell tanulni jót választani és azt jól használni. Nőknek pedig számos pesszárium, méhszáj-sapka, méhen belüli eszköz, zselék, habok, kúpok sora szolgálja a fogamzásgátlást, illetve a mobiltelefonos applikációk, pláne ezeknek a mobilos hőmérővel összekötött verziója kínál valamilyen megoldást a családtervezésre. Sőt, felmérések szerint a „majd vigyázok” néven is ismert megszakításos módszer is a mai napig riasztóan népszerű: a huszonévesek negyede csak ezzel gondolja megoldani a védekezést. A tengerentúlon pedig már a tiniknek is a nemi úton terjedő betegségek ellen is védő gumit és mellé az itthon egyáltalán nem elterjedt, pedig hormonmentes és hosszú távú megoldást jelentő nem hormonos spirált ajánlják.

A végleges megoldások eközben itthon pár éve gyakorlatilag alig elérhetőek. Ha egészséges vagy, akkor negyven éves kor alatt, vagy háromnál kevesebb vér szerinti gyereknél kevesebbel ne is reményedj, hogy kérvényezheted az elköttetést.

Mindentől függetlenül a felszabadult szex férfiaknak és nőknek egyformán jár és nem lenne szabad, hogy ennek a kockázatokra vagy mellékhatásokra való rálegyintés legyen az ára.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.