A montenegrói ügyészség szerint orosz állami szervek álltak az őszi puccskísérlet mögött

külföld
2017 február 20., 15:05
comments 22

Az orosz állami intézményeknek közük volt a tervezett montenegrói puccshoz - jelentette ki Milivoje Katnic montenegrói különleges ügyész a podgoricai Prva TV-nek adott interjújában.

A különleges ügyész azt is közölte, hogy puccskísérlet vádjával 25 ember ellen emelnek vádat április 15-én.

A podgoricai hatóságok húsz szerb férfit fogtak el az október 16-i montenegrói parlamenti választáson tervezett puccsal összefüggésben még az ősszel, és azzal gyanúsították őket, hogy bűnszervezetet hoztak létre, céljuk pedig a montenegrói intézmények elleni fegyveres támadás volt, valamint azt tervezték, hogy a parlamenti választás napján betörnek a parlamentbe, és ott

meggyilkolják Milo Djukanovic akkori miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra.

Az elfogottak többsége januárban vádalkut kötött az ügyészséggel. A múlt héten pedig a parlament két oroszbarát ellenzéki képviselőt megfosztott a mentelmi jogától, mert a gyanú szerint kapcsolatba hozhatók az októberi puccskísérlettel, így a rendőrség már őrizetbe veheti őket. Az ügyészségi dokumentumok szerint a bűnszervezetet két orosz állampolgár hozta létre, ellenük elfogatóparancsot adtak ki, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne a tervezett puccshoz.

A helyi ellenzék szerint a kormányzó párt által megrendezett támadásról volt szó, amelynek célja a választók megfélemlítése és szavazásra serkentése volt, vagyis az, hogy a szavazók a NATO-barát pártokra adják voksukat.

Montenegró a teljes jogú NATO-tagságra vár, ám az ellenzéki politikusok nem értenek egyet az ország vezetésének törekvéseivel, és inkább Moszkva felé fordulnának, illetve Oroszország sem nézi jó szemmel Montenegró NATO-törekvéseit.

Milivoje Katnic a vasárnap késő este sugárzott interjúban úgy fogalmazott: már biztosan tudható, hogy az orosz állami intézményeknek közük van a puccskísérlethez, úgyhogy Moszkva dolga kinyomozni az ügyet.

Đukanović 2016-ban, Podgoricában beszédet tart híveinek, miután állítólag Moszkvából irányított szerb puccsisták merényletet kíséreltek meg ellene.
photo_camera Milo Đukanović október 17-én még választási győzelmét ünnepelte. Fotó: AFP / SAVO PRELEVIC

Kijelentette, hogy a puccskísérlet előkészületeit egy Eduard Sismakov nevű feltételezett orosz katonai kém hangolta össze egy másik ügynök segítségével, akivel a szomszédos Szerbiából irányították az akciót, titkosított mobiltelefonok és más különleges berendezések segítségével. A montenegrói különleges ügyész az interjúban Belgrád szemére vetette, hogy a két ügynöknek hagyták, hogy visszatérjenek Oroszországba, annak ellenére, hogy szerb tisztségviselőknek tudomásuk volt a tevékenységükről.

Milivoje Katnic rámutatott, hogy a bizonyítékok szerint Sismakov egy Eduard Sirokov névre kiállított útlevéllel utazott be Szerbiába, amelyet az orosz állami szervek állítottak ki, és Sismakov "az orosz katonai szervek tagja". A hamis névre szóló útlevelet a különleges ügyész szerint csak bizonyos orosz állami szervek tudomásával lehetett kiállítani.

Eduard Sismakov korábban a lengyelországi orosz katonai attasé helyettese volt, ám kémkedés miatt 2014-ben kiutasították az országból.

Oroszország hétfőn azonnal reagált a montenegrói különleges ügyész állításaira.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tagadta az állításokat, amelyek szerinte abszurdak és felelőtlenek. Mint mondta, Oroszország nem avatkozott be és nem is avatkozik be más országok belügyeibe, különösen nem Montenegrói belpolitikai ügyeibe, a balkáni országgal ugyanis nagyon jó kapcsolatokat ápol. A szóvivő szerint felelőtlenség ilyet állítani, ha nincsenek megfelelő bizonyítékok, amelyekkel alá lehetne támasztani az elhangzottakat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.