A montenegrói ügyészség szerint orosz állami szervek álltak az őszi puccskísérlet mögött

külföld
2017 február 20., 16:05

Az orosz állami intézményeknek közük volt a tervezett montenegrói puccshoz - jelentette ki Milivoje Katnic montenegrói különleges ügyész a podgoricai Prva TV-nek adott interjújában.

A különleges ügyész azt is közölte, hogy puccskísérlet vádjával 25 ember ellen emelnek vádat április 15-én.

A podgoricai hatóságok húsz szerb férfit fogtak el az október 16-i montenegrói parlamenti választáson tervezett puccsal összefüggésben még az ősszel, és azzal gyanúsították őket, hogy bűnszervezetet hoztak létre, céljuk pedig a montenegrói intézmények elleni fegyveres támadás volt, valamint azt tervezték, hogy a parlamenti választás napján betörnek a parlamentbe, és ott

meggyilkolják Milo Djukanovic akkori miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra.

Az elfogottak többsége januárban vádalkut kötött az ügyészséggel. A múlt héten pedig a parlament két oroszbarát ellenzéki képviselőt megfosztott a mentelmi jogától, mert a gyanú szerint kapcsolatba hozhatók az októberi puccskísérlettel, így a rendőrség már őrizetbe veheti őket. Az ügyészségi dokumentumok szerint a bűnszervezetet két orosz állampolgár hozta létre, ellenük elfogatóparancsot adtak ki, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne a tervezett puccshoz.

A helyi ellenzék szerint a kormányzó párt által megrendezett támadásról volt szó, amelynek célja a választók megfélemlítése és szavazásra serkentése volt, vagyis az, hogy a szavazók a NATO-barát pártokra adják voksukat.

Montenegró a teljes jogú NATO-tagságra vár, ám az ellenzéki politikusok nem értenek egyet az ország vezetésének törekvéseivel, és inkább Moszkva felé fordulnának, illetve Oroszország sem nézi jó szemmel Montenegró NATO-törekvéseit.

Milivoje Katnic a vasárnap késő este sugárzott interjúban úgy fogalmazott: már biztosan tudható, hogy az orosz állami intézményeknek közük van a puccskísérlethez, úgyhogy Moszkva dolga kinyomozni az ügyet.

Đukanović 2016-ban, Podgoricában beszédet tart híveinek, miután állítólag Moszkvából irányított szerb puccsisták merényletet kíséreltek meg ellene.
photo_camera Milo Đukanović október 17-én még választási győzelmét ünnepelte. Fotó: AFP / SAVO PRELEVIC

Kijelentette, hogy a puccskísérlet előkészületeit egy Eduard Sismakov nevű feltételezett orosz katonai kém hangolta össze egy másik ügynök segítségével, akivel a szomszédos Szerbiából irányították az akciót, titkosított mobiltelefonok és más különleges berendezések segítségével. A montenegrói különleges ügyész az interjúban Belgrád szemére vetette, hogy a két ügynöknek hagyták, hogy visszatérjenek Oroszországba, annak ellenére, hogy szerb tisztségviselőknek tudomásuk volt a tevékenységükről.

Milivoje Katnic rámutatott, hogy a bizonyítékok szerint Sismakov egy Eduard Sirokov névre kiállított útlevéllel utazott be Szerbiába, amelyet az orosz állami szervek állítottak ki, és Sismakov "az orosz katonai szervek tagja". A hamis névre szóló útlevelet a különleges ügyész szerint csak bizonyos orosz állami szervek tudomásával lehetett kiállítani.

Eduard Sismakov korábban a lengyelországi orosz katonai attasé helyettese volt, ám kémkedés miatt 2014-ben kiutasították az országból.

Oroszország hétfőn azonnal reagált a montenegrói különleges ügyész állításaira.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tagadta az állításokat, amelyek szerinte abszurdak és felelőtlenek. Mint mondta, Oroszország nem avatkozott be és nem is avatkozik be más országok belügyeibe, különösen nem Montenegrói belpolitikai ügyeibe, a balkáni országgal ugyanis nagyon jó kapcsolatokat ápol. A szóvivő szerint felelőtlenség ilyet állítani, ha nincsenek megfelelő bizonyítékok, amelyekkel alá lehetne támasztani az elhangzottakat. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.