A Választási Bizottság szerint nem akadályozták az Együtt aktivistáit az aláírásgyűjtésben

2017 február 20., hétfő 15:52
85

A Nemzeti Választási Bizottság szerint sem akadályozta a rendőri intézkedés az együtt aktivistáit a Határ úti aláírásgyűjtésben, az NVB hétfőn helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amelyben elutasították Szigetvári Viktornak, az Együtt politikusának kifogását a Határ úti, olimpiával kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtéssel kapcsolatban.

Szigetvári azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz, mert úgy vélte, a közterület-felügyelők megsértették az aláírásgyűjtés szabadságára vonatkozó jogszabályt, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, amikor február 7-én - egy körözött személy elfogása miatti rendőri intézkedés során - sorfalat álltak a Határ úti aluljáróban a helyi népszavazási kezdeményezést támogató aláírásokat gyűjtő Együtt-aktivisták pultja előtt.

Fotó: Együtt Pesterzsébet-Kispest, 16 sz vk / Facebook

Kifogásában Szigetvári Viktor arra hivatkozott, a közterület-felügyelők magatartása alkalmas volt arra, hogy korlátozza a támogató aláírások gyűjtésének szabadságát, mivel a sorfal már önmagában is nehezítette az aláírásgyűjtő pulthoz való eljutást, az pedig hogy a sorfalat egyenruhás közterület-felügyelők alkották, kifejezetten azt a látszatot keltette, hogy az aláírásgyűjtő pulthoz rendészeti jellegű intézkedés miatt nem lehet odamenni.

A Fővárosi Választási Bizottság február 13-án a kifogást elutasította, mert nem látta bizonyítottnak az aláírásgyűjtésre vonatkozó szabályok megsértését.

Az FVB szerint a beadványozó nem bizonyította, hogy a közterület-felügyelők, illetve az eljáró rendőrök valóban, ténylegesen akadályozták volna az aláírásgyűjtőket, vagy a kezdeményezést aláírni szándékozókat akár azzal, hogy nem engedték volna az embereket az aláírásgyűjtő pulthoz, vagy megakadályozták volna, hogy a pultot az aláírásgyűjtők az intézkedés helyétől távolabb vigyék. Az FVB megjegyezte azt is, hogy a rendőri illetve közterület-felügyelői intézkedéssel szemben panasszal lehet fordulni az illetékes hatóságokhoz, ezek elbírálása azonban nem a választási bizottság hatásköre.

Fotó: Együtt Pesterzsébet-Kispest, 16 sz vk / Facebook

Szigetvári Viktor fellebbezést nyújtott be az FVB határozatával szemben, mert úgy ítélte meg, az intézkedés során akadályozták az aláírásgyűjtést, ez pedig álláspontja szerint, a Kúria gyakorlatát is figyelembe véve, jogsértő. 

Az NVB hétfői ülésén 10 igen szavazattal, Litresits András, az MSZP delegáltjának ellenszavazatával elutasította a fellebbezést.

Az NVB többsége egyetértett abban, hogy a benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a közterület-felügyelők akadályozták a gyűjtők vagy aláírásgyűjtők bármelyikét, a pulttól távolabb, 1,5-2 méterre álltak, háttal nekik. 

Az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében 266 151 aláírást gyűjtött össze a Momentum Mozgalom, az aláírásokat pénteken adták le a Fővárosi Választási Irodának. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt