Egy nap nők nélkül

egyenlőség
2017 február 25., 10:23
comments 126

Tavaly nőnapra arról írtunk, hogy

  • amikor hétköznapi szexizmussal találkozol,
  • mikor zaklatást látsz, erről olvasol, vagy ilyet vagy tapasztalsz,
  • mikor elkussoltatnak, vagy elkussoltatsz valakit,
  • mikor egyenlőtlenséget látsz, vagy élsz át,

nőnap után is jusson eszedbe, tehettél volna mást is, és tehetnél más napokon is, de egy szál virággal letudtad, mert ez a kényelmesebb, és mert így szokás.

Amerikában és a világ más pontjain is hasonlóan érezhetnek, mert idén tenni akarnak

Alighogy beiktatták Donald J. Trumpot nők milliói vonultak utcára, majd az 1975-ös, a nők 90 százalékát megmozdító izlandi női sztrájk mintájára következő lépésként bejelentették

2017. március 8. = Egy nap nők nélkül

Nem tudni hányan mozdulnak majd meg, de világszerte bárki csatlakozhat az akcióhoz azzal, hogy

  • aznap nem dolgozik (ide értve a fizetett és a láthatatlan, pl házimunkát is), vagy
  • nem vásárol és/vagy
  • szolidaritásból pirosat visel (európai akciókban több helyen lengyel mintára feketét)

Virágok és érzelgős üdvözletek helyett idén a tervek szerint sokan visszanyúlnának a nap eredeti tartalmához

  • 1857, New York. Negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bért és munkaidő-csökkentést követelve. Ez az esemény ihlette magát a nőnapot.
  • 1911, Osztrák-Magyar Monarchia, Dánia, Németország és Svájc. Az első nemzetközi nőnap a nők szabad munkavállalásáért, választójogáért demonstráló tüntetésekkel debütált
  • 1917, Oroszország. A nemzetközi nőnap apropóján tömegek vonultak utcára (a folytatást mind tanultuk történelemórán)

A nőnap ugyanis eredetileg a nemek egyenlőségéről kellene, hogy szóljon, nem a virágról, csokiról, pláne nem a jól megszokott csepegős, negédes jóindulatú szexizmusról ami ilyenkor árad felénk.

Ez a nap eredetileg arra szolgálna, hogy meglássuk, megmutassuk mindazokat, akik valamilyen hátrányt szenvednek

Márpedig bőven lenne mit mutatni. Egyenlőtlenségeket, amik mindenkinek rosszak. A népesség nem csak felét érintő kérdéseket, amikről beszélni kellene.

A nők és a férfiak érdekében is. Hogy csak pár példát hozzunk,

Végső soron a nőnap egy remek alkalom lenne valahogy felhívni ezekre és még többre is a figyelmet és a megoldást keresni a hátrányos megkülönböztetés minden formájára, érjen bármi okból, bármilyen nemű embert.

Ha így lenne, akkor március 8. újra a nemek közötti egyenlőség ünnepévé válhatna. Mert ma még csak a szál virág napja, amit munkahelyi, gazdasági, közéleti egyenlőség helyett adsz és kapsz.

Hogy idén lehet-e kezdetnek legalább mindkettő párhuzamosan, hamarosan megtudjuk, bár az, hogy felmérések szerint a magyarok siralmasan tájékozatlanok a nemek közötti egyenlőség témakörében, és mivel elsősorban nőkről szól ez a téma, ezt nem is nagyon bánják, itthon egyelőre épp nem valószínűsít bármilyen áttörést.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.