Szlovákia és Magyarország együtt lép fel az élelmiszerek kettős minőségével szemben

gazdaság
2017 február 27., 09:34
comments 366

A március 6-i Mezőgazdasági és Halászati Tanácson Szlovákia és Magyarország közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión (EU) belüli kettős minőségének megtárgyalását, és az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását.

A kormány véleménye továbbra is az, hogy az ügyet európai szinten szükséges rendezni, mert most nincs EU-s jogi alapja annak, hogy fellépjenek az élelmiszerek minőségi különbségei miatt a nagyvállalatokkal szemben.

Ezért a magyar Kormány üdvözli azt a szlovák kezdeményezést, hogy a visegrádi négyek mihamarabb a legmagasabb szinten egyeztessenek a kérdésben, és azt várjuk az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést és találjon jogi megoldást arra, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét, ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a fogyasztók Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában vagy akár Németországban is – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő ülésén a két ország közös előterjesztést nyújt be, amivel felszólítja a Bizottságot a jogi környezet módosítására.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter korábban – egy nemrég előrángatott, 2014-es Nébih-vizsgálat miatt – elrendelte több mint 100, Magyarországon és külföldön is kapható termék átfogó, összehasonlító vizsgálatát. A Nébih vizsgálatával kapcsolatban a-cégek óvatosan válaszoltak: a Nestlé szerint például annyira nincs különbség az osztrák és a magyar kakaópor között, hogy innen látják el Ausztriát is

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.