Edvin Martonnak nagyon szimpatikus volt Észak-Korea

POLITIKA
2017 március 02., 09:09
comments 268
Edvin Marton zenész, politikai elemző és diktatúraszakértő 2008-ban egy másik féldiktatúrának, Oroszországnak kedveskedett. Fotó: Daniel Aragay / Flickr / Wikimedia Commons CC BY 2.0
photo_camera Edvin Marton zenész, politikai elemző és diktatúraszakértő 2008-ban egy másik féldiktatúrának, Oroszországnak kedveskedett. Fotó: Daniel Aragay / Flickr / Wikimedia Commons CC BY 2.0

Csodájára jártak Edvin Marton útlevelének a ferihegyi reptéren, abban ugyanis igazi ritkaság, egy észak-koreai vízum is volt, írja a Bors.

A hegedűművész nemhogy nem titkolta, büszkélkedett vele, hogy nemrég a világ utolsó sztálinista diktatúrájában zenélt a világ egyik legmocskosabb diktátorának, Kim Dzsongunnak nagyapja, Kim Dzsong Il emlékére. A művész ráadásul remekül érezte magát a diktatúrában, ahol a mai napig átnevelő táboroknak becézett koncentrációs táborokba zárják a másként gondolkozókat, és ahol rendszeresek az éhínségek is.

"Csak pozitív tapasztalataim voltak. Szimpatikusak voltak, gyönyörű épületeket építenek" - mondta Marton, akiből előbújt a konyhapolitológus is, mert megállapította, hogy Észak-Koreában "más rendszer van", bár szerinte "nem diktátorok". Ami így még igaz is, valóban nincs több diktátor Észak-Koreában, csak egy. "Máshogy működnek, de nincs ezzel semmi baj" - vélekedett.

Marton tapasztalatait persze befolyásolhatta, hogy őt luxushotelben szállásolták el, ahol talán áram és fűtés is volt, szemben a főváros, Phenjan nagy részével. És neki étel is jutott, "tizenkét fogásos vacsorát" szolgáltak fel az "elképesztő színvonalas fesztiválon". (Via Bors)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.