Edvin Martonnak nagyon szimpatikus volt Észak-Korea

Edvin Marton zenész, politikai elemző és diktatúraszakértő 2008-ban egy másik féldiktatúrának, Oroszországnak kedveskedett. Fotó: Daniel Aragay / Flickr / Wikimedia Commons CC BY 2.0

Csodájára jártak Edvin Marton útlevelének a ferihegyi reptéren, abban ugyanis igazi ritkaság, egy észak-koreai vízum is volt, írja a Bors.

A hegedűművész nemhogy nem titkolta, büszkélkedett vele, hogy nemrég a világ utolsó sztálinista diktatúrájában zenélt a világ egyik legmocskosabb diktátorának, Kim Dzsongunnak nagyapja, Kim Dzsong Il emlékére. A művész ráadásul remekül érezte magát a diktatúrában, ahol a mai napig átnevelő táboroknak becézett koncentrációs táborokba zárják a másként gondolkozókat, és ahol rendszeresek az éhínségek is.

"Csak pozitív tapasztalataim voltak. Szimpatikusak voltak, gyönyörű épületeket építenek" - mondta Marton, akiből előbújt a konyhapolitológus is, mert megállapította, hogy Észak-Koreában "más rendszer van", bár szerinte "nem diktátorok". Ami így még igaz is, valóban nincs több diktátor Észak-Koreában, csak egy. "Máshogy működnek, de nincs ezzel semmi baj" - vélekedett.

Marton tapasztalatait persze befolyásolhatta, hogy őt luxushotelben szállásolták el, ahol talán áram és fűtés is volt, szemben a főváros, Phenjan nagy részével. És neki étel is jutott, "tizenkét fogásos vacsorát" szolgáltak fel az "elképesztő színvonalas fesztiválon". (Via Bors)