Andy Vajna szerint a magyar filmtámogatás nagyon átlátható lett, pontosan tudják, a pénz mikor, hova, kinek megy

FILM
2017 március 05., 18:23
comments 125

A nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint rendbe kellett tenni a magyar filmtámogatást, de a szakma már élvezi a változtatások gyümölcseit, és érti az új rendszert.

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án (Fotó: Komka Péter / MTI)
photo_camera Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án (Fotó: Komka Péter / MTI)

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Andy Vajna azt mondta: „romokból építették fel a mai filmtámogatási rendszert”.

Vajna szerint a megelőző években a szakma lejáratta magát, mindenki azt hitte, mondta, hogy a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem, de a rossz szájíz miatt elveszett a bizalom, ezért nem kapták meg azt a támogatást, amit megérdemelnének, vagy ami kellene, hogy legyen. Mint mondta, olyan sok probléma volt a filmek körül, hogy muszáj volt ezt leállítani.

A kormánybiztos azt mondta: az új rendszer „nagyon átlátható lett, pontosan tudják, a pénz mikor, hova, kinek megy, mindent elszámolnak, és erősen ellenőrzik, hogy a támogatás mind a vászonra jusson, ne más helyekre”.

(A valóság ezzel szemben az, hogy a focipénzekhez hasonlóan a filmgyártásra fordítható tao-pénzek áramlásáról sem lehet sokat tudni, ezért nem világos, mennyire éri meg az államnak a külföldi produkciók támogatása.)

Andy Vajna kitért arra is, hogy hiányoznak neki az új magyar történelmi filmek, bár a Saul fia, a Szabadság, szerelem vagy a bemutatója előtt álló Kincsem című filmeket történelmi témájú alkotásoknak tartja. (Egyébként a Berni követ vagy a Félvilág című közkedvelt tévéfilmek is azok voltak.)

Elmondta még, hogy próbálkoznak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre. Nem akarnak „elpazarolni” egy Hunyadit, aki fantasztikus történelmi figura, és akiről méltó filmet kell csinálni – mondta.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, a magyarok járnak moziba, még magyar filmre is, bár „nem olyan gyakran, mint azt a filmalapnál szeretnék”. Andy Vajna szerint idén nyáron a Kincsem, a Budapest Noir és a Pappa Pia című filmek a nagy közönségeket is vonzzák majd. „Ez is eltartott 3-4 évig, míg eljutottunk odáig, hogy tudjuk, mi az, amire szükség van” – mondta a kormánybiztos. Azt, hogy mennyire járnak a magyar filmekre az emberek, eléggé titkolják(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.