Egy brit kutató megtalálta és rekonstruálta, a BBC pedig bemutatja Liszt Ferenc ismeretlen operáját

MŰVÉSZET
2017 március 07., 14:12
comments 44


link Forrás

Néhány kutatón kívül eddig senki sem tudta, hogy az egyoperás szerzőként számontartott Liszt Ferencnek van egy majdnem kétszáz éve a fiókban lapuló, ismeretlen operája, pontosabban operatorzója. De ez a pár kutató is csak jó tíz éve hallhatott erről először, akkor találta meg ugyanis a kéziratot David Trippett, a cambridge-i egyetem oktatója egy weimari levéltárban.

A szakmai vélekedés az volt, hogy a jelentős részben gyorsírással lejegyzett, zavaros, töredékes anyag igazából megfejthetetlen. Trippett azonban két évet szánt rá, de összerakta a teljes, Liszt által leírt anyagot.

"Liszt 1849-ben nekifogott egy olasz opera komponálásának, de utána abbahagyta a munkát, a zene pedig majdnem 170 évig ismeretlenül hevert egy archívumban. A projektem ennek a bemutatása a világon elsőként"

- magyarázta Trippett. A zenét magát "lélegzetelállítónak", lírainak és harmóniai leleményekkel telinek nevezte, azt állítva, hogy a töredék az egész operairodalomban a párját ritkítja.

"Az opera egyetlen, 111 oldalas kéziratban maradt meg. Aki ismerte, azt tartotta róla, hogy képtelenség összerakni, de rájöttem, hogy Liszt az első felvonás összes fontos zenei motívumát lejegyezte".

Az első felvonás kritikai kiadását a magyar Editio Musica Budapest kiadó jelenteti meg 2018-ban, az első felvonás tízperces ízelítőjét pedig a BBC ismert énekversenye, a Singer of the World nyári döntőjén fogja előadni az örmény szoprán, Anush Hovhannisyan.

Az opera librettója Lord Byron Sardanapalus című tragédiájára alapul, aminek a címszereplője Asszíria békés, lusta, hedonista királya, aki addig hisz az ember eredendő jóságában, míg fel nem lázadnak ellene, ő meg a szeretőjével együtt elevenen el nemn égeti magát valami máglyán. 

Hányan szerepelhetnek egy két évszázaddal ezelőtti zenei szupersztár vadonatúj operájának premierjén? Ilyen lehetőség egyszer adódik egy életben. Megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem a megvalósításában, a karakter megformálásától Liszt eredeti szándékának a kitalálásáig - nyilatkozta Hovhannisyan.

A darabrészlet nyári bemutatója előtt, május 15-én vetíti le a BBC a mű megtalálásáról és rekonstruálásáról forgatott dokumentumfilmjét. Odafent a tízperces előzetes 2 perc 29 másodperces előzetese látható-hallható.

(via University of Cambridge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.