A méz ötöde hamis az EU-ban

Lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése, a minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány; az eredményeket látva

az Európai Bizottság egy központi mézadatbank létrehozását tervezi

- írta a Magyar Idők szerdán.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azt követően indított eljárást, hogy a termelők - köztük magyar méhészek - 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is felhívták a figyelmet arra, hogy a polcokra olyan ázsiai mézek kerülnek, amelyek nem természetes eredetűek. 

Nagy István, a földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkára a lapnak elmondta, hogy a hazai méztermelők érdekében az agrárkormányzat a nemzetközi fórumokon is lépéseket tett, és szerinte az uniós vizsgálat is a magyar fellépés eredményének köszönhető.

Az ellenőrzésben minden uniós tagállam részt vett, sőt Norvégia és Svájc is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az uniós hatóság 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. Az előzetes kiértékelés alapján a minták 15 százaléka bizonyult hamisnak, majd további vizsgálatok után újabb 5,6 százaléknál merült fel a hamisítás gyanúja.

Magyarországon mára szinte eltűntek a kínai mézek a polcokról, a helyüket magyar áru vehette át, ami Nagy István szerint kiváló minőségű. Az államtitkár úgy gondolja, hogy ez a szigorú ellenőrzéseknek köszönhető. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.