Több mint 20 ezer mianmari kért menedéket Kínában

külföld
2017 március 09., 08:35
comments 37

Húszezernél is több mianmari menekült el, és kért menedéket Kínában a délkelet-ázsiai ország északi részén tomboló erőszak miatt – közölte a pekingi külügyminisztérium.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tett éves beszámolójában arról beszélt, hogy a mianmari biztonsági erők riasztó mértékben és súlyossággal lépnek fel a mianmari Arakán államban élő rohingya kisebbséggel, férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel szemben.

Fotó: Romeo Gacad / AFP
photo_camera Fotó: Romeo Gacad / AFP

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szuu Kji vezette Mianmar nem engedte be az ENSZ tisztségviselőit, így az emberi jogi főbiztosság bangladesi irodájának adataira hivatkozik, ahová több mint 70 ezren menekültek már a szomszédos Arakán államból. Zeid Raad al-Hussszein, az ENSZ főbiztosa azt mondta:

„Tárgyi bizonyítékok és megerősített tanúvallomások állnak rendelkezésre tömeggyilkosságokról, köztük menekülni képtelen csecsemők, gyerekek és idősek meggyilkolásáról, egész falvak felépítéséről, tömeges őrizetbe vételekről, rendszerszintű nemi erőszakról és egyéb szexuális támadásokról és az élelmiszerkészletek szándékos elpusztításáról. Úgy tűnik, hogy amit a biztonsági erők felkelők elleni műveletnek neveznek, az nem más célt szolgál, mint a rohingyák teljes kiszorítását Mianmarból.”

Szerinte mindez háborús és emberiesség elleni bűnök gyanúját veti fel, amivel a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kellene foglalkoznia. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.