Kínában megpróbálják korlátozni a külföldi írók gyerekkönyveinek terjesztését

külföld
2017 március 11., 10:08

Kínában folyamatosan növekszik a gyerekkönyvek piaca, és ezen a piacon komoly szerepük van a külföldi íróknak. A kínai gyerekek is szeretik J. K. Rowling Harry Potter könyveit vagy Roald Dahl meséit meg a legtöbb hasonló írót, akinek a munkái nyugaton is jól fogynak.

Most azonban úgy tűnik, hogy a kínai kormányzat külföldi kulturális befolyástól való félelme lassan eléri a gyerekkönyv-piacot is. A Financial Times több forrásból is úgy értesült, hogy kínai kormányzati tisztviselők szóban utasították az ország könyvkiadóit és könyvforgalmazóit, hogy korlátozzák a külföldi szerzők gyerekkönyveinek terjesztését.

Ezzel párhuzamosan az Alibaba-csoport tulajdonában álló Taobao, Kína legnagyobb online-piactere is bejelentette, hogy a jövőben nem forgalmaz külföldi könyveket. Igaz, ez a bejelentés valószínűleg többségében idegen nyelvű kiadványokra fog vonatkozni.

Egyelőre nem tudni, hogy a kínai kormányzat melyik részéről érkezik ez a nyomás a könyvforgalmazók felé, a lépés viszont jól beleillik az évek óta egyre erősödő trendbe. A kínai kormány lapjai az idegen kulturális befolyásolás miatt támadták például a Zootopia című animációs filmet is, mondván, hogy annak forgatókönyve (ami egy nyúlról szól, aki nem fél, és együtt dolgozik egy rókával) azt a nyugati ideológiát sulykolja a kínai gyerekek fejébe, hogy bármit elérhetnek az életben, és bármivé válhatnak, amivé csak akarnak, akár az adottságaik ellenére is. (Financial Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.