Másfél milliárddal tömte ki a kormány Leslie Mándokit az 1956-os forradalom évfordulójára hivatkozva

ZENE
2017 március 14., 16:12

Világgazdaság tavaly augusztus elején írta meg, hogy a Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozó Network 360 Reklámügynökség Kft. Leslie Mandoki németországi cégével, a Red Rock Musikproduktionnal közösen kapott megbízást a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától

nettó 1,4 milliárd forint értékben.

A EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a konzorcium feladata három részből állt: egy fotóalbum, és egy dokumentumfilm elkészítése, illetve kulturális-művészeti rendezvények megvalósítása Berlinben, Párizsban és Londonban. 

A Magyar Hírlapban megjelent cikk szerint a fotóalbum rendben elkészült, bár mi ennek semmilyen nyomát nem találtuk, sem a Red Rock, sem a berlini Balassi Intézet honlapján. A beígért dokumentumfilmet, A szabadság vágya - Sehnsucht nach Freiheit című alkotást a Kabel Eins Doku csatornán mutatták be október 22-e este. A filmben beszél a magyar forradalomról többek közt

  • maga Mándoki László,
  • zenésztársa, Peter Maffay,
  • Guido Knopp német történész,
  • Edmund Stoiber, Bajorország korábbi miniszterelnöke,
  • Andrew G. Vajna,
  • és Mihail Gorbacsov.
link Forrás

Korábban Mándoki azt ígérte, hogy a Terrorháza főigazgatója, az '56-os emlékévet koordináló bizottság elnöke, Schmidt Mária is feltűnik a filmben. Hogy valóban így van-e, nem tudni, 

a dokumentumfilm magyar nézők számára ugyanis nem elérhető.

Korábban csak sejteni lehetett, hogy nem véletlenül támogatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda azokban a városokban a kulturális-művészeti rendezvényeket, amikben Leslie Mándoki és zenekara is fellép. A Magyar Hírlapban megjelent cikk szerint pedig 

tény, hogy a magyar adófizetők állták a zenész koncertjeit, sőt azok felvételét is. 

A The Man Doki Soulmates Wings Of Freedom Tour 2017 című koncertsorozata Londont, Párizst és Berlint érintette. Felléptek az 1900 férőhelyes L'Olympiában, a 3500 férőhelyen Apollóban, és az 1412 székes berlini Konzerthaus-ban.  Mándokiék a forradalmi évfordulóról sem a turné beharangozó videójában, sem a zenekar honlapján, vagy Facebook-oldalán nem szóltak. És a nagy összegű támogatás eredetével sem tolakodtak túlságosan.

link Forrás

Az MTI március 7-i híréből ugyan nem derül ki egyértelműen, hogy a magyar adófizetők jelentős össezggel támogatták Mándoki küléföldi koncertjeit, de a megfogalmazásból azért sejthető:

„...nagysikerű koncerttel zárult hétfő este Berlinben Leslie Mandoki - Mándoki László - világsztárokból álló zenekarának, a Man Doki Soulmates nyugat-európai turnéja, amelyet 1956 hősei és az 1989-es magyarországi határnyitás emlékére szerveztek meg."

A berlini közönségben a beszámolók szerint több híresség is ott volt: például Thomas de Maiziere belügyminiszter és a Scooter énekese, H.P. Baxxter is.

link Forrás
Február
, hogy 

a 2017-es költségvetési tartalékból 227 millió forintot költ majd az állam egy koncertfilmre az 56-os emlékév részeként.  

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az Indexnek akkor még nem árulta el, hogy tényleg Mándoki zenekarának adja-e a pénzt, csak annyit, hogy

az 56-os emlékév keretében eddig is voltak koncertek külföldi nagyvárosokban,

a filmet pedig az állami tulajdonú Antenna Hungária készíti, hogy 

„az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségét az újkori Magyarország történelmén átívelően bemutató kulturális rendezvények megörökítésre, majd itthon és külföldön bemutatásra kerülhessenek, ezáltal is felhívva Európa és a világ közvéleménynek figyelmét a magyar nép történelmi szerepének fontosságára”.

A Magyar Hírlap cikkéből most már tudni: Mándokiék filmje kapja a támogatást. A három állomásos turnéját szervező cég Youtube-csatornáján, hogy, hogy nem ott a beharangozó videó az idei koncertekről szóló dokumentumfilmnek.

1956 és a támogatás eredete ebben sem szerepel.

link Forrás
 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.