Kibelezte a Művészeti Akadémia az Andrássy úti palotát

Budapest
2017 március 18., 06:14

Van ez a furcsa képződmény, az alaptörvénybe is belefoglalt Magyar Művészeti Akadémia, Fekete György elnökletével. Ők azok, akik megkapták a milliárdokért felújított Vigadót és a Műcsarnokot. De az nem volt elég, ezért aztán a Budakeszi úton lévő Hild-villát és az úgynevezett Svájci-lakot is odaadta nekik az állam, a két épület felújítására, parkrendezésre jutott pénz is (900 millió feletti költséggel). A műemlék villát kibővítették, és összekötötték a másik épülettel. 

link Forrás

Az épületet decemberben átadták, de mivel ide nem a Magyar Művészeti Akadémia vezérkara költözik, hanem az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének központja, mert ilyen is van („könyvtár, egy műhelybeszélgetések lebonyolítására alkalmas tárgyaló, valamint a kutatók munkaállomásai” lesznek itt, a nyári lakban apartmant is kialakítottak, de kutatók elszállásolására lesz majd külön épület is valamikor). 25-30 kutató dolgozik majd itt összesen 820 négyzetméteren, ha kikutatják, hogy mit kutassanak. 

Miután Fekete Györgyék jelezték, hogy ők bizony nem férnek el sem a Vigadóban, sem a Műcsarnokban, sem a Hild-villában+nyári lakban, az állam megvette az MMA-nak az Andrássy út 101. alatti épületet, a mellett lévő, Bajza utcai épülettel együtt kétmilliárd forintért.

photo_camera Fekete György és Balog Zoltán. Fotó: MTI

Az Andrássy útra néző nagyobb épületet Spiegel Frigyes tervezte. 1940-ben az állam szerezte meg az Újságírók Kamara részére, a második világháború után Vorosilov marsall főhadiszállása volt, aztán a Magyar Újságírók Országos Szövetségének a székháza lett. A MÚOSZ 2008-ban költözött ki az eléggé leromlott állagú épületből. Műemléki védettségű. 

A mellette álló épületet Freund Vilmos tervezte, fővárosi védettségű épület. 

Nem egyszerűen felújítja ezt a két épületet magának az MMA, hanem jelentősen át is alakítja. A vezetőknek például megfelelő körülményeket biztosítanak majd:

„A Magyar Művészeti Akadémia legfőbb vezetőit célszerű egymással jó együttműködést biztosító térszervezési kapcsolattal elhelyezni oly módon, hogy egyidejűleg az MMA által megfogalmazott akadémiai eszmeiséget sugárzó térkialakítás is biztosítva legyen. A vezetők esetenként nagyobb létszámú tárgyalásokat irányítanak illetve elnökségi üléseken vesznek részt, mely ülések külön tárgyalót vagy tárgyalókat igényelnek”. 

De van ennél sokkal fontosabb szempont is:

„Gondoskodni kell a biztonságos különálló létesítmény bejáratról a felső vezetők illetve esetlegesen kiemelten védett vendégek számára”.  

Ezért most így néz ki a kibelezett épület:

photo_camera Balra a kevésbé értékesnek mondott Freund-ház, jobbra a szecessziós villa váza.

Az utcáról egyébként nem látszik semmi, mármint a tető megbontásán, az állványokon és a paravánon kívül.

A közvetlenül mellette lévő másik épület nem tűnt annyira rossz állapotúnak, 2014-ben például így nézett ki a Google Street View-n. 

photo_camera Fotó: Google Street View

De a tető innen is repült és elkezdték az átalakítást.

Lesz egyébként a két épületet összekötő új szárny is, megfelelő indoklással.

„Az épületek közlekedési rendszere beleértve a lépcsőházakat, lifteket és a két épület közötti funkcionális kapcsolatot létrehozó új szárnyat együttesen kell, hogy biztosítsa a rendeltetésből adódó működéshez szükséges kényelmes feltételeket és az intézmény jellegéből adódó biztonsági előírásoknak való megfelelést.”

 Vagyis a pár méterre lévő épületek közötti kényelmes átjárás mellett itt is fontos szempont a külön bejáratnál már emlegetett biztonság. Itt aztán nem lesz párbaj a hepciáskodó akadémisták és a vezetőik között. De ha fontos ember jön, akkor is minden biztosítva lesz. 

Az MMA új székházában lesz egy 100-120 fős rendezvényterem, étterem, büfé és ruhatár is. 

Valamint elhelyezik az MMA vezetőségét és azok munkatársait, összesen 120 embert. Tényleg ennyien vannak. 

A kétmilliárd megvásárolt, majd az MMA-nak átpasszolt épületek bontása 25 millió forintba kerül, a terveket 140 millióért készítették el, a felújítási, átalakítási munkákat 3,9 milliárdért végzi a Laki Zrt. Ugyanaz a cég, amelyik a Hild-villát is felújította-átalakította. 

A vezetőségi szárny, merthogy így hívják az Andrássy út felőli épületet, nettó területe 2400 négyzetméter, az irodaszárnyé (ez lenne a másik épület) 1500 négyzetméter, míg a főbejárati auláé 570 négyzetméter. 

Az MMA 2015-ben 5,26 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott, tavaly 6,63 milliárdot. Az MMA idén 10,5 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből 4,8 milliárdot mehet az új székház kialakítására, személyi juttatásokra is marad 2,5 milliárd. Ebből jut például arra is, hogy Pintér Sándor volt biztonsági cégét bízzák meg őrzési feladatokkal. 

Fekete Györgyék addig is, amíg nem készült el az épület, a Vörösmarty téri Kristályházban bérelnek irodákat maguknak, évi több mint 100 millió forintért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.