TRAPPIST-1: Élet-halál kérdések hideg csillagok körül

előadás
2017 március 22., 13:49

A márciusi Budapest Science Meetup-on Vida Krisztián (MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) vörös törpe csillagok körül keringő bolygók lakhatósági potenciáljáról beszélt, a nemrég az ESO (Európai Déli Obszervatórium) és a NASA által felfedezett TRAPPIST-1 bolygórendszer példáját felhasználva. Az előadásból kiderül, milyen veszélyekkel nézne szembe az esetleges élet a lakhatósági zónában lévő TRAPPIST-1 bolygókon.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

A késői típusú, hideg csillagok Galaxisunk leggyakoribb csillagai, a bolygókereső felmérések kiemelt célpontjai. Ezek körül ugyanis egy lakható zónában található bolygó is könnyebben mutatható ki. Remek példa erre a nemrégiben felfedezett TRAPPIST-1 összetett bolygórendszere, ahol rögtön három Földhöz hasonló, a lakható zónában levő bolygót is találtak.

A vörös törpék a nagy lehetőségek mellett komoly veszélyforrást is jelenthetnek környezetük számára, hiszen jó részük mágnesesen aktív, és az ezzel járó események (flerek, korona-anyagkidobódások) erodálhatják a bolygóik légkörét, így lakhatatlanná téve azokat.

A címlapi illusztráció forrása: NASA