Hirtelen kiderült, hogy nem is szabályosak a közterületesek kamerái

2017 március 29., szerda 10:39
119

„A közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt.”

Ezt írta az Indexnek a rendőrség, megpróbáljuk lefordítani.

Tarlós István, az autósok védőszentje még pénteken fakadt ki sajtótájékoztatóján, amiatt, hogy „divat lett alamuszi módon elhelyezni KRESZ-táblákat, majd a környékükre ráirányítani egy kamerát, hogy valakik, miután ártatlanul, véletlenül a megszokott útvonalon haladnak, kapjanak egy 50 ezres büntetést.”

Majd felelős politikusként arra kérte a megbírságolt autósokat, hogy ne fizessék be a büntetést, mert tudomása szerint megúszhatják azt. Aztán a Mokkában is nekiment a közterületeseknek.

Tarlós népszerű kirohanása után a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága is úgy érvelt, hogy nem lehet kizárólag a térfigyelő kamerák alapján leleplezett közlekedési szabályszegésért büntetni.  

Amivel a kerületek és a közterület-felügyeletek nem értettek egyet. 

De a rendőrség is Tarlós értelmezését erősítette meg.

Amit az Indexnek írtak, az azt jelenti, hogy a saját felvételeik alapján a közteresek csak feljelentést tehetnek, a rendőrségnek lefolytatja a nyomozást, de csak akkor szabnak ki bírságot, ha beazonosítható a sofőr. Ha az autó tulajdonosa azt mondja, hogy nem ő vezette a kocsit, akkor nem érvényesíthető az objektív felelősség elve, így az alapján a jármű üzembentartóját sem lehet bírságolni. 

A rendőrség szerint ez csak a közteresek kamerái esetében van így, azok ugyanis nem felelnek meg mindenben a jogszabályoknak. A rendőrség saját, az autópályákon, főutakon felszerelt kamerái viszont igen, ott továbbra is érvényesítik az objektív felelősség elvét, és ha az nem is derül ki, hogy ki vezette a járművet, az üzembentartóját megbírságolják. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt