Németh Szilárd úgy megmagyarázta a CEU-ügyet, hogy az egész fideszes médiabirodalom belezavarodott

politika
2017 március 29., 15:49

Németh Szilárd akkora sajtótájékoztatót tartott szerdán délután Budapesten, hogy a Csepeli Vas- és Fémmű adta a másikat. A Fidesz alelnöke egyébként is óriásit fut az utóbbi napokban, elmondta pénteken, hogy azért van korrupció, mert még mindig sok a kommunista, előtte néhány nappal pedig a 168 Órának adott interjújában elegánsan csak annyival reagált a kérdező ellenérveire, hogy

„duma, hablaty, hamuka”.

Németh szerdán beszélt a CEU elleni kormányzati hadjáratról is. Ez egy Origo cikkel kezdődött, ami szerint „a Soros-egyetem”, szabálytalanságokkal működik Budapesten (az állítások miatt a CEU már eljárást indított), majd folytatódott egy kedd este benyújtott törvénytervezettel, ami ellehetetleníteni a CEU működését Magyarországon.

Németh a témát azzal vezette fel, hogy

„Egyetlen külföldi egyetem, így a Soros-egyetem sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhatnak a törvények fölött.”

Azt sajnos nem mondta el, hogy a CEU jelenleg mégis hogyan vonja ki magát a magyar jogszabályok alól. Beszélt arról is, hogy a CEU és több magyar egyetem (nem mondta el, melyikek) az anyaországukban nem folytatnak képzési tevékenységet, és ez a Fidesz alelnöke szerint

csalás.

Nem tudni, honnan veszi ez, a hatályos magyar törvények szerint ezzel a gyakorlattal nincsen semmi probléma.

De Németh Szilárd ekkor kezdett csak belemelegedni. A témát a hangulat tetőfokán fejezte be, azzal zárt, hogy nem számított ekkora perpatvarra az ügyben,

mert szerinte „aki azonnal Soros-problémát lát a kérdésben, az egyértelművé teszi, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben”.

Ezt a mondatot azért nehéz hová tenni, mert aki ezt az egész CEU-letámadást Soros-problémaként vezette fel, az éppen a Fidesz és a kormányközeli médiabirodalom.

A felvezető Origo-cikk már a címében Soros-egyetemezett, sőt maga Orbán Viktor is Soros-egyetemnek nevezte a CEU-t.

Sőt, sőt: Németh Szilárd maga is Soros-egyetemezéssel kezdte a témát.

Sőt, sőt, sőt: a kormányzati propagandamédia kedd este óta Soros-egyetemezik, más intézményről, amit érintene az új törvény egyetlen szó sem esett kormányzati oldalról.

Itt van például az elsőosztályú fideszes pénznyelő, a Pesti Srácok címlapja:

Bizony. Tényleg eléggé nehezen eladható üzenet az a kormánytól, hogy nem is kell itt Sorosra gondolni, amikor lassan egy éve mást sem csinálnak, mint hogy a 86 éves Sorost festik le a világ minden bajának okozójaként és az Orbán-kormány legsátánibb ellenfeleként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.