Egy semmiből előbukkanó párt pont ugyanabban a témában kezdeményez népszavazást, amiben a Momentum is akar

2017 április 5., szerda 17:44
253

Alig pár órával azután, hogy a Momentum Mozgalom bejelentette, népszavazást kezdeményez a CEU megmentéséért, a semmiből felbukkanó Demokrata Párt az Országos Sajtószolgálaton keresztül közölte, hogy április 4-én már benyújtotta „a CEU-mentőöv népszavazási kezdeményezését”. 

A közleményt az MTI annak ellenére is lehozta, hogy a Momentumról népszavazási kezdeményezéséről egy szót sem közölt le. 

A Demokrata Párt közleménye szerint „a párt elnöke Kósa Sándor a CEU botrányos ellehetetlenítése elleni azonnali lépésként népszavazási kezdeményezést adott be a lex-CEU áteröltetésének napján az alábbi kérdéssel: »Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2017/04/04-én hozott "lex-CEU" nemzeti felsőoktatásról szóló trv CCIV. módosítását a kormány visszavonja?«”

Ugyanakkor a Demokrata Párt „a Momentum által beharangozott népszavazás kezdeményezést értelmetlen hangulatkeltésnek és kontraproduktív pártpolitikai kezdeményezésnek” tartja. Valamint felhívja „az eddig csendben lapító »Magyar NOlimpiai Csapat« figyelmét arra, hogy felelős politizálásra van szükség a helyezkedés helyett a jelen helyzetben, amely kizárja az önfényezés ilyen módját”. 

Hozzátették, hogy Kósa Sándor, a párt elnöke a héten az Egyesült Államokba utazik, is egyeztetést kezdeményezett az Egyesült Államok Külügyi Bizottságának Demokrata Párti szenátorával, „aki az elsők között jelezte Magyarország izolációval járó kockázatát”.

Mi van??

Tehát a Momentum bejelentése előtt egy nappal egy teljesen ismeretlen párt ugyanabban a témaban kezdeményezett népszavazást, az állami hírügynökség pedig fontosabbnak tartja lehozni a Demokrata Párt reakcióját, mint a Momentum bejelentését. 

Hasonló volt a helyzet akkor is, amikor az MSZP népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról azért utasította vissza a Nemzeti Választási Iroda, mert egy magánszemély hamarabb adott be kérdést, mint a szocialisták. 

Azóta a párhuzamossági moratóriumot megszüntették, ami alapján a Nemzeti Választási Iroda egy témakörben csak egy kérdést hitelesíthetett. A népszavazási törvény módosítása óta több hasonló tárgyú kérdésben is lehet egy időben aláírásokat gyűjteni, és abból lesz népszavazás, amelyikhez a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás.

Ebben kavarhat be a Momentumnak, ha a Demokratikus Koalíció mellett a titokzatos Demokrata Párt is aláírásgyűjtásbe kezd.

Kósa Sándor a Demokrata Párt, Nemzeti Újjáépítés Pártjátjának, Zöld Centrum Párt elnöke, valamint a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elelnöke- Fotó: Facebook/Demokrata Párt

A Momentumot most betámadó Demokrata Pártról eddig nem lehetett hallani, de Kósa Sándor, a párt elnöke már egy halom másik kamupártot futtatott: 

Pontosítás: A cikk korábbi verziójában még azt írtuk, hogy a Demokrata Párt lépése miatt visszadobhatják a Momentum kérdését, de ez nem állhat elő, mivel a párhuzamossági moratóriumot tavaly megszüntették.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt