Lázár: A kormánynak van baja Soros Györggyel, de nincs baja a CEU-val

POLITIKA
2017 április 06., 12:11
comments 151

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Soros-egyetem működését nem nehezítette meg, vagy lehetetlenítette el a kormány. 

"Ha kormánynak bármi baja lenne a Soros-egyetem hitvallásával, világnézetével, akkor a Közép Európai Egyetem működését érintő szabályokat is módosította volna," 

mondta a miniszter. 

link Forrás

Lázár János szerint a kormánynak van baja Soros Györggyel, de nincs baja a CEU-val. Szerdai ülésén a kormány számba vette azokat a leveleket, kritikákat, amiket a CEU-ellenes törvény apropóján kaptak tette hozzá. 

"A törvény semmiben nem korlátozza a tanszabadságot, vagy a kutatás szabadságát. Ezért készek vagyunk válaszolni Brüsszelnek, Washingtonnak, vagy Berlinnek,"

hangsúlyozta Lázár. Arra az újságírói kérdésre, hogy nem alkotott-e megugorhatatlan követelményeket a kormány, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy felelt, hogy

"az EMMI nagyon alaposan és körültekintően mérlegelte azt, hogy fair törvényt alkosson. (..) Ha jól értem, mostanra az a helyzet állt elő, hogy a CEU vezetői szerint a magyar parlament nem hozhat rájuk törvényt."

link Forrás

"A következő napokban a Soros-hálózat nyomulni fog az Európai Néppártban, Berlinben és  és Washingtonban is,"

jövendölte Lázár. De szerinte ezt a "támadást" a kormány kezelni tudja. Az RTL Klub azon kérdésre, hogy a Nobel-díjasok is Soros érdekében tiltakoztak a CEU-törvény miatt, a miniszter úgy felelt, hogy "azt gondolom, hogy egy ilyen egyetem, ami mellett ennyien állnak ki, pár óra alatt megtudja oldani ezt a problémát Amerikában."

link Forrás

Szerda reggel a Kossuth Rádióban Balog Zoltán miniszter azt mondta, hogy „ebben a formában nem szeretnénk, ha a Central European University tovább működne. Szerintem ki kell mondani, meg nem kell bujkálni, nem kell kertelni.” Balog indoklásként azt hozta fel, hogy a CEU-n végzettek egyből Soros érdekeit kezdik el szolgálni a világban. Lázárt szembesítették a Kormányinfón az Emberminiszter mondataival, amire csak annyit reagált, hogy

"igen, lehet, hogy a közrádión így hangzott el, csak a törvény szövege nem erről szól."

link Forrás

Lázár János a 444 kérdésére elmondta, hogy 

nem tartja képmutatásnak, ha valakinek a gyermeke olyan egyetemre jár, ami Amerikában is ad diplomát, de nem rendelkezik ott campus-szal.

A miniszter szerint nem a szülő, és nem a diák dolga, hanem az adott állam és az oktatási intézmény problémája, hogy mik a működési szabályok az országban. Orbán Viktor lánya, Orbán Ráchel, illetve Áder János köztársasági elnök lánya, Áder Orsolya is olyan felsőoktatási intézményben hallgatott, 

ami európai országban működik, de az Egyesült Államokban akkreditált diplomát ad.

A 444 kérdésére Kovács Zoltán kormányszóvivő, kijelentette, hogy

nem érzi magát átverve. 

De arra nem tudott válaszolni, hogy kapott-e amerikai diplomát is a magyar mellé. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.