A Néppárt szóvivője szerint inkább arról kéne konzultálni a magyarokkal, hogy akarnak-e további sok milliárd eurónyi uniós támogatást

eu
2017 április 7., péntek 15:04
240

Ha folytatódik a demokratikus eltolódás Magyarországon, az Európai Uniónak meg kell fontolnia, hogy a 7-es cikkelyt is bevesse, véli a Fidesz saját EU-s pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a szóvivője, Siegfried Mureșan. 

Azaz egyelőre nem csitul a botrány a Fidesz körül: az utóbbi napokban a CEU ellehetetlenítéséről szóló törvény elfogadása miatt a Néppárt több politikusa, köztük a párt elnöke, Orbán Viktor régi szövetségesének számító Joseph Daul is kifejezte nemtetszését. A fideszes EP-képviselők kínos angolsággal megírt válaszlevélben magyarázták el erre a néppárti frakció többi tagjának, hogy Soros

Siegfried Muresan jobboldalt (AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN) Fotó: FREDERICK FLORIN

Mureșan most bedobta a nukleáris eszközként is ismert 7-es cikkelyt, melynek értelmében akár fel is függeszthetnék Magyarország szavazati jogát az EU-ban. Az Eurológus értékelése szerint ehhez egyhangú szavazata kellene a többi kormánytól is, és Orbán korábban már jelezte, hogy ha lengyelek ellen indulna ilyen eljárás, akkor vétózna, ezért feltehető, hogy ez fordítottan is működne. 

Ugyanakkor elfogadása nélkül is erős üzenet lenne az eljárásnak a megindítása, amire még sosem volt példa az EU-ban, az pedig különösen erős, hogy a Fidesz saját pártcsaládja pedzegeti ezt. 

Mureșan a nemzeti konzultációt is kritizálta. Szerinte inkább azt a kérdést kéne feltenni a magyaroknak, hogy 

továbbra is szeretnék-e élvezni az előnyöket, amelyeket az EU-tagság hozott nekik, beleértve a jogot, hogy bárhol Európában élhessenek, hogy szabadon utazhassanak, hogy tanulhassanak, ahol akarnak és sokmilliárd eurónyi uniós támogatást.

(Euractiv, Eurológus)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt