A Néppárt szóvivője szerint inkább arról kéne konzultálni a magyarokkal, hogy akarnak-e további sok milliárd eurónyi uniós támogatást

eu
2017 április 07., 15:04

Ha folytatódik a demokratikus eltolódás Magyarországon, az Európai Uniónak meg kell fontolnia, hogy a 7-es cikkelyt is bevesse, véli a Fidesz saját EU-s pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a szóvivője, Siegfried Mureșan. 

Azaz egyelőre nem csitul a botrány a Fidesz körül: az utóbbi napokban a CEU ellehetetlenítéséről szóló törvény elfogadása miatt a Néppárt több politikusa, köztük a párt elnöke, Orbán Viktor régi szövetségesének számító Joseph Daul is kifejezte nemtetszését. A fideszes EP-képviselők kínos angolsággal megírt válaszlevélben magyarázták el erre a néppárti frakció többi tagjának, hogy Soros

Siegfried Muresan jobboldalt (AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN)
photo_camera Siegfried Muresan jobboldalt (AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN)

Mureșan most bedobta a nukleáris eszközként is ismert 7-es cikkelyt, melynek értelmében akár fel is függeszthetnék Magyarország szavazati jogát az EU-ban. Az Eurológus értékelése szerint ehhez egyhangú szavazata kellene a többi kormánytól is, és Orbán korábban már jelezte, hogy ha lengyelek ellen indulna ilyen eljárás, akkor vétózna, ezért feltehető, hogy ez fordítottan is működne. 

Ugyanakkor elfogadása nélkül is erős üzenet lenne az eljárásnak a megindítása, amire még sosem volt példa az EU-ban, az pedig különösen erős, hogy a Fidesz saját pártcsaládja pedzegeti ezt. 

Mureșan a nemzeti konzultációt is kritizálta. Szerinte inkább azt a kérdést kéne feltenni a magyaroknak, hogy 

továbbra is szeretnék-e élvezni az előnyöket, amelyeket az EU-tagság hozott nekik, beleértve a jogot, hogy bárhol Európában élhessenek, hogy szabadon utazhassanak, hogy tanulhassanak, ahol akarnak és sokmilliárd eurónyi uniós támogatást.

(Euractiv, Eurológus)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.