Szijjártó Péter nem számít arra, hogy az amerikai kormány a CEU-törvény visszavonását kérné

POLITIKA
2017 április 07., 20:03

Ugyan korábban mind az amerikai nagykövetség, mind a külügyminisztérium tiltakozott amiatt, hogy a magyar kormány rekordgyorsasággal vitt végig egy, a CEU ellehetetlenítésére alkalmas törvényt a parlamenten, Szijjártó Péter mégsem gondolja, hogy a hamarosan hozzánk látogató amerikai különmegbízott a törvény visszavonását kérné. 

Erről Szijjártó az RTL Klub Híradójának beszélt:

„Nekem nagyon furcsa lenne, legalábbis meglepő lenne, hogyha egy olyan komoly ország, mint a világ első számú szuperhatalma, azzal a kéréssel küldene Magyarországra egy delegációt, hogy egy külföldi egyetem más szabályok szerint működhessen, mint a másik 27.”

Szijjártó a kritikákat részben arra vezeti vissza, hogy Donald Trump megválasztása óta a kormányváltás még nem fejeződött be.

„Az látszik, hogy nemhogy az amerikai külügyminisztérium véleménye, hanem az amerikai külügyminisztérium összetétele sem változott eddig nagyon a legfelső szintet kivéve.”

Az RTL Klubnak nyilatkozott Feledy Botond külpolitikai szakértő is, aki szerint a magyar kormány láthatóan nem gondolta végig azt a CEU kapcsán, hogy a magyarországi ügyvivő és a külügyminisztérium nagyon gyorsan reagált: látható, hogy a demokrácia iránti igény nem fog csökkenni egy konzervatív kormányzatban. 

Arról, hogy Trump megválasztása ellenére sem lett jobb semmivel a magyar-amerikai viszony, csütörtökön részletesen is írtunk

A Híradó azt is felidézte, hogy a CEU rektora, Michael Ignatieff vasárnap Washingtonban járt, ahol meglehetősen befolyásos fehérházi szereplőkkel tárgyalt. Jóval befolyásosabb szereplőkkel, mint akikkel Szijjártó Péter külügyminiszternek sikerült találkoznia, amikor a városban járt. Ignatieff utána arról beszélt, hogy az amerikai kormány támogatása a CEU mellett megingathatatlan. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.