Gulyás Gergely szerint az amerikai kormány azért nem akar tárgyalni velük a CEU-ról, mert nem értik, miről van szó

2017 április 12., szerda 13:23
296

Az Egyesült Államok külügymminisztériumának reakcióiból nem éppen úgy tűnt, hogy tárgyalni akarnának a magyar kormánnyal a CEU működéséhez előírt szerződésről. 

Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára miután Budapesten tárgyalt, arról beszélt, hogy a törvény nagyon egyértelműen a CEU-t célozza és egy fontos amerikai-magyar intézményt fenyeget.

Nem sokkal később már Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője követelte, hogy a magyar kormány ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt, és inkább tárgyaljon az érintett intézményekkel. Hozzátette, hogy  a törvény szerintük több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon. 

A szerdai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely minderről azt mondta, hogy az amerikaiak azért nem akarnak tárgyalni a magyar kormánnyal, mert tévedésben vannak a törvénnyel kapcsolatban. 

Gulyás abban bízik, hogy ha az amerikai kormány „a törvény tartalmát megismeri, akkor az amerikai szövetségi kormány is tudhatja, hogy semmi másra nincs szükség, mint egy elvi jóváhagyásra, megállapodásra, akár szándéknyilatkozatra”. 

A Fidesz alelnöke szerint az erről szóló megállapodást akár az amerikai külügy vagy az oktatási minisztérium is megkötheti, mert ennek nincs nemzetközi jogi formája. Gulyás szerint ezzel az amerikai kormány gondja az lehet, hogy tévedésben vannak, mert nem nekik kell megkötni a szerződést. Kikötötte, hogy hiába követelik a törvény felfüggesztését, erre Magyarországon nincs lehetőség. Ugyanakkor a magyar kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra. 

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások után a Fidesz hajlandó lenne-e módosítani a felsőoktatási törvényt ahhoz, hogy teljesíthetőek legyenek a feltételek (például az amerikai campusról szóló követelmény), Gulyás inkább „alternatív javaslatokat” ajánlott a CEU-nak. 

Gulyás szerint akár az is beleférne, ha a CEU egy ottani, már működő egyetemmel köt megállapodást. Azt sem tartja kizártnak, hogy a CEU a jelenlegi formájában működhet tovább, ha sikerül megállapodniuk az amerikaiakkal. 

Szerdán már Palkovics László oktatási államtitkár is kezdett kihátrálni a CEU-törvény szigorából. Bedobta, hogy a CEU licencszerződésének kibővítésével az intézmény ugyanúgy működhetne tovább, mint a törvénymódosítás előtt.  Vagyis ha az amerikai CEU nem teljesíti az új előírásokat, azaz nem kezd az Egyesült Államokban is oktatási tevékenységbe, és nem születik amerikai-magyar megállapodás a működéséről, még akkor is felhatalmazást adhatna a Közép-európai Egyetemnek, hogy a megbízásából egy licencszerződéssel végezze a képzéseit, így a hallgatók diplomáját ugyanúgy, mint előtte, a CEU bocsátaná ki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt