Blokád alatt az Oktogon

POLITIKA
2017 április 12., 20:10
comments 872
  • Az Oktogonon este 7 óta békés tüntetők blokkolják a forgalmat.
  • A Kossuth térről is több ezer ember ment át a kereszteződéshez.
  • 11 után a rendőrök igazoltattak néhány tüntetőt.
  • A demonstrálók hosszútávra rendezkednek be.

Miután vége lett a Hősök terére meghirdetett tüntetésnek, a belváros felé tartó tömeg lezárta az Oktogont. Az emberek nagyobb része azonban tovább ment és - ki mekkora kerülőkkel - a Kossuth téren gyűltek össze.

Néhány száz demonstráló, akiknek egész szerdán az Oktogon lezárása volt a tervük, ott maradt a kereszteződésben, és lezárva tartották a teret.

A forgalom nem is indult újra.

A demonstrálók egyre jobban érezték magukat, letáboroztak, aztán zenét kezdtek játszani. A rendőrök nem avatkoztak be, csak mind a négy irányból kamerás autókkal vették körbe őket, de nem sokkal később távolabb húzódtak, vissza egészen a Jókai térig.

Fotó: Olvasónk, János
photo_camera Fotó: Olvasónk, János

Az Oktogonnál lévők is folyamatosan követték az eseményeket, sokat beszélgettek is arról, hogy nem kellene-e inkább átvonulniuk a többi tüntetőhöz a Kossuth térre.

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

Este 10 környékén hivatalosan be is jelentették a blokádot, felállt egy szónok, és bemondta, hogy a cél az Oktogon folyamatos blokádja, és mindenki szóljon a barátainak, hogy minél többen legyenek. A demonstrálók legfontosabb célja a választási törvény módosítása, szerintük ugyanis a mostani törvényt már a Fidesz írta magára, így pedig nem lehet leváltani Orbánékat.

Kérték a Kossuth téren lévőket is, hogy néhány száz ember menjen át onnan az Oktogonra.

Ennek hatására a Kossuth téren fogyatkozni is kezdett a tömeg, sokan elindultak az Oktogon felé.

Közben tudósítóink szerint több autósnak is gondja akadt a lezárt kereszteződésnél, sokan dudáltak, nem értették, miért van lezárva a tér. Ilyenkor a demonstrálók általában skandálni kezdtek, általában az

Értetek vagyunk!

vagy a

Viktor tehet róla!

rigmusokat.

photo_camera Fotó: Herczeg Márk

A fő szónok azt is közölte, hogy a tüntetés békés, ezért felszólította a demonstrálókat, hogy ha a rendőrök tömegoszlatásba kezdenek, ne csináljanak semmit, ne igyanak alkoholt, és ne is szemeteljenek. Ha szemetet látnak, szedjék fel.

Háromnegyed 11-re ért a Kossuth téri tömeg eleje az Oktogonra, hatalmas üdvrivalgással fogadták őket a többiek. Nagyjából meg is telt a kereszteződés, 3-4 ezer ember torkából zengett

a Mocskos Fidesz!

és az Európa, Európa!

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A rendőrök nem sokkal 11 után igazoltatni kezdtek néhány tüntetőt. Az egyikük, akit igazoltattak, azt mondta a 444 tudósítóinak, hogy nem tudja, miért vették elő.

link Forrás
Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A kereszteződésben egyébként remek a hangulat, technóra bulizik a többség a villamossíneken:

link Forrás

A rendőrök eddigre teljesen visszahúzódtak, és nem voltak hajlandóak leállítani a forgalmat, továbbra is a tüntetőkre hagyják, hogy visszafordítsák az autókat. A demonstrálók többször kérték a rendőröket, hogy segítsenek nekik ebben, de eddig eredménytelenül.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Éjfél előtt nem sokkal a demonstrálók táborszervező munkacsoportot állítottak fel, aminek az a feladat, hogy megtervezze, hogyan maradnak az Oktogonon a tüntetők.

Éjfélkor pedig az egyik demonstráló kitűzte az EU-s zászlót az egyik villanyoszlopra.

link Forrás

Éjfélre nagyjából 800-1000 ember maradhatott az Oktogonon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.