Lázár János nekiment a szegedi egyetem dékánjainak, mert kiálltak a CEU mellett

politika
2017 április 13., 17:08
comments 302

Lázár János a Vásárhelyi Televíziónak adott interjút, ebben kérdezte meg a lap arról is, mit szól ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem is kiállt a CEU mellett. 

A beszélgetést még hétfőn rögzítették, de csak csütörtökön került fel az internetre, azaz az interjú pillanatában Lázár János még nem tudhatta, hogy pár nappal később Palkovics László elkezd majd úgy viselkedni, mintha vissza akarnának vonulni a törvénytől. 

link Forrás

Lázár válaszában azzal kezdi, hogy minden dékán aláírt egy kiállást, 

és ez némileg meglepte, mert azt gondolta, hogy a józan eszük még megmaradt.

Lázár szerint a szegedi egyetem vezetősége politikailag elkötelezett, markánsan kormányellenes álláspontot képviselnek. Szerinte az egyetem dékánjai a tények és a helyzet ismeretének hiányában belelovalták magukat egy politikai akcióba.

”Kár egy egy egyetemet belevinni egy ilyen politikai vitába, mert ez nem biztos hogy használ, hogy jó egy egyetemnek.”

Majd a miniszter azzal folytatta, hogy nem hiszi, hogy a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kar életét befolyásolja azt, hogy egy külföldi egyetemet hogyan szabályoz a magyar állam. Ezért megdöbbenve, meglepődve látta, hogy a hódmezővásárhelyi főiskola főigazgatója és dékánja is aláírók között van.

„Kíváncsi vagyok, hogy egy hódmezővásárhelyi érdekeit mennyire szolgálja az, hogy Soros Györgynek az egyeteme átláthatatlan körülmények között működik Budapesten.”

–  mondta Lázár úgy, mintha valaha nem működött volna átláthatóan a CEU az elmúlt évtizedekben. Majd azzal folytatta, hogy nem érti, hogy a felsőoktatás átláthatósága ellen mi tiltakozni valója van egy hódmezővásárhelyi dékánnak, ez akkor érthető csak meg, ha politikai kiállásként tekintjük. 

Az SZTE 12 karának dékánjai még a törvény elfogadása előtt adtak ki közös nyilatkozatot, amiben kiálltak a CEU mellett és arról írtak, hogy mély aggodalommal figyelik a törvénymódosítást, valamint megüzenték, hogy 

“Közép-Európai Egyetem (CEU) Magyarország nemzetközi mércével mért felsőoktatási kiválóságainak egyike, mely nem csupán oktatási és tudományos teljesítményével, hanem a társadalmi igényekre odafigyelő nyitottságával vívta ki elismertségét. Az e kiváló intézmény körül támasztott bizonytalanság nem csupán egy egyetem, hanem az egész magyar felsőoktatás működési környezetébe vetett bizalom megkérdőjeleződését jelenti”

Az interjú megjelenése után nem sokkal az SZTE rekotra, Szabó Gábor levelet küldött a Szeged Mának, amiben azt írta, hogy

„A Szegedi Tudományegyetem nem folytat kormányellenes politikát, hiszen egyáltalán nem politizál, politikai tartalmú nyilatkozatot nem adott ki, ez a jövőben sem fordulhat elő. A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos sajtómegkeresésekre válaszolva csupán az alábbi nyilatkozatot tettük: ‘A Central European University-t (CEU-t) érintő törvénymódosítással kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor egyetért a rektori konferencia április 3-án nyilvánosságra hozott közleményével. A rektor úr a nyilatkozatban foglaltakat nem kívánja kiegészíteni.’ Miután az SZTE nevében a rektoron, illetve az általa meghatalmazott személyen kívül más nem nyilatkozhat, ezért minden egyéb megnyilvánulás az illetők saját véleményének tekintendő. Az SZTE-nek természetesen nem áll módjában szabályozni azt, hogy polgárai a jogállam keretei között milyen közéleti szerepet vállalnak, illetve ezzel kapcsolatban hogyan nyilvánulnak meg”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.