Kiderült, ki nyerte meg az 1987-es brazil focibajnokságot

futball
2017 április 19., 13:04
comments 37

A brazil legfelsőbb bíróság kedden úgy határozott, a Sport Club do Recife nyerte az 1987-es brazil labdarúgó-bajnokságot.

A hosszan elhúzódó ügy hátterében az áll, hogy abban az évben a szövetség (CBF) a pénzügyi nehézségei miatt nem tudta megrendezni a bajnokságot, így a 13 legnépszerűbb csapat – 3 meghívott együttessel kiegészülve – rendezett magának egy saját bajnokságot Copa Uniao néven.

De a brazil szövetség a rajt után néhány héttel bejelentette, hogy mégis megrendezi a maga bajnokságát 16 másik csapat részvételével, és a menet közben hozott szabályok értelmében a két liga győztesének játszania kellett volna a bajnoki címért.

Erre az összecsapásra viszont a Flamengo és a Recife között sosem került sor.

A vita azóta folyt a két együttes között, mindegyik saját magát tartotta 1987 brazil bajnokának. Most a legfelsőbb bíróság úgy döntött, a recifei csapaté a bajnoki cím annak ellenére, hogy a szurkolók és a média körében a független bajnokság volt a népszerűbb. Csakhogy nem az volt a hivatalos.

Brazil szurkoló a 2014-es brazíliai futballvébén (Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP)
photo_camera Brazil szurkoló a 2014-es brazíliai futballvébén (Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP)

„A bíróság döntött: az 1987-es cím kizárólag minket illet, pont úgy, ahogy azt 30 éve mondjuk” – írta a klub a hivatalos honlapján az ítélet után. A Recife történetének ez a legnagyobb sikere, ezen kívül egyszer, 2008-ban nyert trófeát, akkor a brazil kupát vitte el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.