Mi ez? – kérdezte a francia nagykövet egy üzleti fórumon, felmutatva egy Állítsuk meg Brüsszelt! plakátot

2017 április 20., csütörtök 11:21
395

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előadást tartott a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferencián. A miniszter a kormány és az EU viszonyáról beszélt, azt mondta, Magyarország nem akar kilépni az EU-ból, csak meg akarja reformálni, és nagyon fontosak EU-s támogatások, bár van egy csomó ellentét a magyar kormány és Brüsszel között. A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarország teljesíteni fogja az Európai Bíróság döntését, akkor is, ha eszerint be kell fogadnunk a kvótarendelet által ide irányított valamivel kevesebb mint 1300 menekültet.

Lázár beszéde után Eric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete feltartott egy Állítsuk meg Brüsszelt! plakátot, és Lázárhoz fordult.

„Mi ez? A magyar adófizetők pénzét arra használják, hogy a Franciaországgal szomszédos ország fővárosát megállítsák?”

- kérdezte, és a hvg.hu beszámolója szerint nagy tetszést is aratott. A nagykövet azt mondta, reméli, hogy Lázár, mint az EU-s támogatásokat felügyelő minisztérium vezetője, nem ért egyet ezzel a gondolattal, de nem kapott választ, mert eddigre

a miniszter elhagyta a konferenciatermet.

Lázár helyett Szapáry György, a korábbi washingtoni nagykövet védte meg a plakátot, azt mondta Magyarországon nemrég 300-400 ezer menekült száguldott át, és az Európai Bizottság tanácstalansága vezetett a plakátkampányhoz.

Erre Gajus Scheltema holland nagykövet reagált azzal, hogy Magyarország még a letelepedési kötvénnyel is több bevándorlót fogadott be, mint amennyit az uniós kvótarendelet alapján kellene. Scheltema szerint ez a kormányzati plakát csak annyit üzen, hogy Magyarország nem akar a közös uniós megoldás része lenni, inkább ki akar maradni belőle. (hvg.hu)

UPDATE 13.35

Ennek a posztnak az eredeti verziójában a hvg.hu tudósítása alapján azt írtuk, hogy a francia nagykövet közvetlenül Lázárhoz intézte a szavait. A poszt megjelenése után a Miniszterelnökség tájékoztatott, hogy a nagykövet a kérdését nem intézhette közvetlenül a miniszterhez, hiszen Lázár a beszéde után közvetlenül kezet fogott a rendezőkkel, és egyéb teendői miatt távozott a konferenciáról. A nagykövet kérdése csak később hangzott el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt